VPRO Thema: Iedereen depressief

Civis Mundi Digitaal #2

VPRO Thema: Iedereen depressief

 

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland lijden aan een depressie. Dat is ongeveer het inwonersaantal van de stad Amsterdam. Maar liefst een miljoen mensen slikt antidepressiva. Wat is er met ons aan de hand?


In een 85 minuten durende thema-uitzending legt de VPRO oorzaak en gevolg van depressies bloot. Zijn we watjes geworden en is depressiviteit modieuze aanstellerij? Of is het misschien de rekening die we betalen voor de torenhoge eisen die we vandaag de dag aan onszelf en elkaar stellen? Ook wordt uitgezocht of depressiviteit genetisch bepaald is.


In de uitzending worden vijf mensen gevolgd, die openhartig vertellen over hun depressie. Psychiater Jules Tielens komt ook aan het woord. Hij noemt depressie een welvaartsziekte. "We weten niet meer hoe we moeten omgaan met tegenslag", zegt hij, "en daarom moeten we ons weer leren harden". Zijn collega hoogleraar Psychiatrie Aartjan Beekman vindt juist dat we meer begrip moeten opbrengen voor depressieve mensen, omdat ze een heel legitieme reden hebben om depressief te zijn: de samenleving biedt steeds minder ruimte voor afwijkend gedrag.

VPRO Thema over oorzaak en gevolg van wat volksziekte nummer 1 dreigt te worden. Uitzending: dinsdag 28 december, 20.25 uur, Nederland 2.


www.vpro.nl/depressie