Ouderenkoepel CSO lanceert politieke programmavergelijker ’ouderen’

Civis Mundi Digitaal #13

Ouderenkoepel CSO lanceert politieke programmavergelijker ’ouderen’

CSO-directeur Wim van Minnen: "Voorlopig geen minister voor ouderenbeleid"

Utrecht - Een minister voor ouderenbeleid gaat er niet komen, blijkt uit de vandaag gelanceerde Programmavergelijker Ouderen van de CSO, de koepel van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM.

De Programmavergelijker Ouderen maakt het mogelijk om snel uit te zoeken wat de standpunten zijn van de politieke partijen op zaken die vooral voor ouderen van belang zijn. De Programmavergelijker is vanaf vandaag te vinden op de websites van ouderenorganisaties Unie KBO, KBO-Brabant, PCOB, NVOG en NOOM.

Veertig stellingen getoetst
De Programmavergelijker is ontwikkeld door Kieskompas / Andre Krouwel in nauwe samenwerking met de CSO, de koepel van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM en KBO-Brabant. Zij hebben veertig stellingen geformuleerd die een breed spectrum aan politiek relevante thema’s bestrijken. De stellingen zijn gebaseerd op zeer nauwkeurige lezing van de verkiezingsprogramma’s en getoetst aan eerder ingenomen standpunten van de politieke partijen. De statements zijn geautoriseerd door de politieke partijen zelf, zoals Kieskompas dat altijd doet.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn een coördinerend minister voor ouderenbeleid, het PGB, Welvaartsvaste AOW, werkgelegenheid voor ouderen, voorrang bij orgaandonaties, gratis openbaar vervoer voor 65-plussers, de belasting op erfenissen, de invalidenparkeerkaart en het hoger eigen risico in de zorgverzekering.

Verkiezingsdebat

In het ‘verkiezingsdebat Ouderen’, dat de gezamenlijke ouderenorganisaties houden op 6 september in Nieuwegein, speelt de opbrengst van de Programmavergelijker een belangrijke rol.

De programmavergelijker is te vinden op de volgende websites:
www.uniekbo.nl, www.pcob.nl, www.gepensioneerden.nl, www.netwerknoom.nl, www.kbo-brabant.nl en www.ouderenorganisaties.nl.