Debat ’Jouw Europa’

Civis Mundi Digitaal #18

 

Debat ’Jouw Europa’

 
 
 

Donderdag 16 mei 18:00 - 20:00 uur, Campus Den Haag

 

De Europese Commissie gaat in gesprek met de Nederlandse bevolking. Dat doet zij onder meer in een reeks van debatten over actuele thema’s die van belang zijn voor de Nederlandse burgers.

 

Zo zal op 16 mei, op initiatief van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland, Eurocommissaris Viviane Reding in Den Haag een toelichting geven over het kort daarvoor verschenen Burgerschapsrapport 2013. Daarna gaan we met elkaar in debat. Graag nodigen we je uit om hier aan mee te doen.

 

In het Burgerschapsrapport identificeert de Europese Commissie de grootste belemmeringen waarmee Europese burgers worden geconfronteerd wanneer zij in het dagelijkse leven hun rechten willen uitoefenen. Het is voor de Commissie belangrijk om deze belemmeringen weg te nemen om zo jouw rechten en die van andere Europese burgers te kunnen waarborgen.

 

De Europese Commissie is al een tijd bezig met het nemen van verschillende concrete maatregelen om jouw leven en dat van andere Europese burgers te vergemakkelijken.

 

Denk daarbij aan maatregelen die het mogelijk maken om vrij te reizen in de Europese Unie, het recht om te gaan wonen en werken in elk van de lidstaten en de Europese zorgpas waarmee je in elk EU-land recht hebt op gezondheidszorg. Maar je kunt ook denken aan betere diplomatieke hulpverlening buiten de EU of het verbeteren van de mogelijkheden om officiële documenten uit te wisselen tussen de verschillende lidstaten.

 

Maar het kan altijd beter. Wil jij actief in Europa participeren, alleen weet je niet hoe? Wil je jouw stem in Europa laten horen? Heb je suggesties voor de Europese Commissie? Welke maatregelen moet de Europese Commissie volgens jou nemen om het leven van jou en van de andere Europese burgers verder te verbeteren?

 

Na de keynote speech van Eurocommissaris Viviane Reding kun je in gesprek gaan over jouw Europa met onder andere Europarlementariërs Judith Merkies (ovb) en Sophie In´t Veld.

 

Het debat staat onder leiding van Alexander Mayhew.

 

Praktische informatie

Datum: donderdag 16 mei 2013

Tijd: 18:00 - 20:00 uur

Locatie: auditorium Campus Den Haag, Schouwburgstraat 2 te Den Haag

 

Let op: eurocommissaris Reding zal tijdens de inleiding Engels spreken. Het debat wordt waarschijnlijk in het Nederlands gehouden.

 

Programma

18:00 uur: Ontvangst

18:15 uur: Keynote speech door eurocommissaris Viviane Reding

19:00 uur: Debat met panelleden o.l.v. Alexander Mayhew

19:45 uur: Afsluiting en borrel

 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier.

 

Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Mocht u verhinderd zijn, dan horen wij dat graag via evenementen@montesquieu-instituut.nl