UMC Utrecht Hersencentrum staat voor duidelijke keuzes en topzorg

Civis Mundi Digitaal #19

UMC Utrecht Hersencentrum staat voor duidelijke keuzes en topzorg

Op 6 juni jl.  opende het UMC Utrecht Hersencentrum. In het Hersencentrum zijn vernieuwingskracht, topzorg en het toponderzoek op het gebied van hersenaandoeningen gebundeld. Het Hersencentrum onderscheidt zich door te focussen op vijf aandachtsgebieden binnen alle hersenaandoeningen. Het centrum maakt gebruik van een unieke combinatie van neurologie, psychiatrie, neurowetenschappen, neurochirurgie en revalidatie. "We kunnen zonder bescheidenheid zeggen dat we de beste in Nederland zijn in onze focusgebieden."        
 

De vijf aandachtsgebieden waar het UMC Utrecht Hersencentrum zich op focust zijn beroerte, epilepsie, spierziekten, psychotische stoornissen en ontwikkelingsstoornissen. Prof. dr. René Kahn, voorzitter van het UMC Utrecht Hersencentrum, legt uit waarom die keuze om te focussen nodig en uniek is. "Wij zeggen: vandaag de dag kun je niet meer claimen dat je óveral goed in bent. Dat is niet meer geloofwaardig. Daarom hebben we duidelijke keuzes durven maken. En dáárom kunnen we ook zonder bescheidenheid zeggen dat we de beste in Nederland zijn in onze focusgebieden."

Excelleren
Iedereen is van harte welkom bij het UMC Utrecht Hersencentrum. Kahn: "Als mensen bij ons komen en hun ziekte bevindt zich niet in een van onze aandachtsgebieden, dan verwijzen we ze door naar een ziekenhuis dat daar wel in excelleert. Daar heeft de patiënt alleen maar baat bij. We hebben daarvoor goede samenwerkingsverbanden."              

Taakverdelingen
Volgens Kahn loopt het UMC Utrecht Hersencentrum hiermee vooruit op wat in de academische wereld nog veel meer zal gaan gebeuren: taakverdelingen maken. "Wij vinden dat je moet zeggen waar je in excelleert en waar je aandacht minder sterk op is gericht. De maatschappij gaat hier steeds meer om vragen. Dit is ons antwoord."       

De opening op donderdag 6 juni jl. bestond uit een gevarieerd, inhoudelijk en interactief programma. Hieraan werkten onder andere mee: Hans Clevers (president KNAW), Jeroen Geurts (voorzitter De Jonge Akademie) en Paula Udondek (presentatrice en ambassadeur van de Hersenstichting).