G8 van de Filosofie komt naar Nederland

Civis Mundi Digitaal #21

G8 van de Filosofie komt naar Nederland

Filosofie Magazine, omroep Human en ontwikkelingsorganisatie Hivos slaan de handen ineen en organiseren in april 2014 een G8 van de Filosofie. Daan Roovers, hoofdredacteur FM: "Er zijn topconferenties van politici, klimaatwetenschappers en kernfysici. Waarom niet van filosofen?" Filosofen stellen fundamentele vragen op het gebied van politiek en maatschappij, economie, milieu en duurzaamheid, ethiek en geluk, de rol van onderwijs en het persoonlijke leven. Zonder deze vragen is het onmogelijk om tot een slim en doeltreffend beleid te komen. Alle reden dus voor een filosofentop. 

FM, Human en Hivos hebben twintig grote denkers geselecteerd en spannen zich in om de acht denkers met de meeste stemmen naar Nederland te halen. Denker des Vaderlands René Gude: "Ik noem het ontwikkelingshulp op eigen bodem. We vragen de acht grootste internationale denkers om Nederland op te vatten als een ontwikkelingsland en ideeën voor onze toekomst aan te dragen." De komende twee maanden zet Gude zich in voor de campagne van dit unieke internationale project.

Deze top staat of valt bij crowdfunding. Afgelopen april is onder de noemer ‘Investeer in filosofie. Stem en bepaal mede welke denkers naar Nederland komen.’ de aftrap gegeven voor de G8 van de Filosofie. Via www.investeerinfilosofie.nl hebben al 750 mensen op hun favoriete filosofen gestemd  en een donatie van €12,50 gedaan. Daarmee zijn ze tevens lid geworden van Human en steunen zij deze omroep in zijn voortbestaan. Om de top door te kunnen laten gaan zijn vijfduizend investeerders nodig. De komende twee maanden wordt daarom campagne gevoerd om van 15% tot 100% te komen.

Voor deze campagne is een radiospot gemaakt en een promotiefilmpje. Via de sociale media wordt aandacht besteed aan de G8 van de Filosofie. G8-redacteuren Tjebbe Venema en Lisa Doeland bloggen over de ontwikkelingen.