Filosofie Nacht 2015: Ongelijkheid

Civis Mundi Digitaal #30

Met het boek Kapitaal in de 21e eeuw heeft Thomas Piketty ongelijkheid stevig op de agenda gezet.  En ongelijkheid is meer dan verschil in bezit. Tijdens de Filosofie Nacht buigen filosofen zich over ongelijkheid tussen man en vrouw, op de werkvloer, en nog veel meer.  De Filosofie Nacht vindt plaats op vrijdag 17 april in Pakhuis de Zwijger. Hoofspreker is de Duits-Amerikaanse filosoof Susan Neiman. 

 

Naast Susan Neiman spreken onder meer Damiaan Denys en Jonathan Wolff. De nieuwe Denker des Vaderlands Marli Huijer wordt geïnterviewd over ‘tussendenken’ – haar invulling na voorgangers Hans Achterhuis (‘tegendenken’), en René Gude (‘meedenken’).  De schrijvers van het Essay van de Maand – Correspondenten-redacteurs Rutger Bregman en Jesse Frederik – bespreken de status van de economische wetenschappen. Met programma in zes zalen, meer dan 45 sprekers en 900 bezoekers is de Filosofie Nacht een van de belangrijkste filosofische evenementen van het jaar.

 

Tijdens de Filosofie Nacht behandelen denkers vanuit verschillende disciplines het thema ongelijkheid en de verschillende vormen waarin ongelijkheid in onze samenleving én daarbuiten een rol speelt. Thema’s als economische ongelijkheid, ongelijkheid op de werkvloer, ongelijkheid tussen man en vrouw, ongelijkheid tussen het westen en het oosten en ongelijkheid tussen mens en dier worden behandeld in interviews, debatten en lezingen. Tinneke Beeckman, Hans Achterhuis, Nico Koning, Marli Huijer, Peter-Paul Verbeek, Hans Schnitzler, Rutger Bregman, Jesse Frederik, Maureen Sie, Hedy d’Ancona, Stine Jensen, Frank Meester, Coen Simon, Karim Benammar, Ingrid Robeyns, Haroon Sheikh, en vele anderen zullen de Nacht weer tot een groot intellectueel en filosofisch verrijkende ervaring maken.

 

De Filosofie Nacht vindt in Pakhuis de Zwijger van 18.15 tot 03.00.