BesteBurenjaar 2015: startschot voor een nieuwe culturele samenwerking

Civis Mundi Digitaal #31

2015 is het jaar van BesteBuren, dat begon op 8 februari 2015 en loopt tot 14 februari 2016, en waarin Vlaanderen en Nederland hun creatieve en culturele samenwerking vieren, met een startschot voor nieuwe culturele samenwerking. Om Vlaams-Nederlandse synergie te stimuleren, creëerden de Vlaamse en de Nederlandse overheden een matchingfonds ter waarde van 500.000 euro om nieuwe culturele projecten te ondersteunen. De programmaraad kende bijdrages van 2.000, 7.000 of 14.000 euro toe.



De programmaraad heeft voor de laatste ronde € 230.000,- verdeeld onder 55 van de 205 ingediende projectvoorstellen. Het viel de raad op hoeveel enthousiasme er in het gehele taalgebied heerst voor het feestjaar, scherpe keuzes waren daardoor onvermijdelijk. De niet gehonoreerde projecten zijn evenwel nog steeds van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij het programma. In dat geval krijgen zij via de website, de agenda en de sociale media extra communicatieve ondersteuning. De definitieve lijst van gehonoreerde projecten uit deze ronde staat hier.
 
Opvallend aan deze tweede ronde is dat het aantal aanvragen flink is gestegen, van 147 in de eerste ronde naar 205 in de tweede ronde. De programmaraad, bestaande uit drie Vlamingen en drie Nederlanders, koos in deze ronde voor nog grotere culturele diversiteit en kende meer kleinere bedragen toe aan meer projecten.

Mira Kho, lid van de programmaraad: “Deze tweede tranche heeft ons zowel kwalitatief als kwantitatief enorm verrast. Het BesteBuren-jaar is daarmee in zijn intentie om mensen uit Nederland en Vlaanderen te betrekken en te verenigen in korte tijd succesvol gebleken. Het is mooi het publiek te tonen hoeveel creativiteit, vernieuwing en kwaliteit er is in de cultuur van het Nederlandse taalgebied.”



Projecten
De projecten bestrijken een veelkleurige regenboog aan disciplines. Veel muziek, theater en uiteenlopende invalshoeken: van een interculturele verhalenregen en jonge creatieven in voormalige havens tot een varend cultureel vrachtschip.

De projecten vinden plaats door heel Nederland en Vlaanderen, tussen nu en februari 2016.

Een paar opvallende voorbeelden van de projecten zijn:

  • Een Nederlands-Vlaamse Bring Your Own Beamer-avond in TivoliVredenburg tijdens het Nederlands Filmfestival.
  • Verhuis je talent waarbij jongeren van de Kunstbende op expeditie gaan bij gastgezinnen over de grens.
  • Bosch en Zee, een uitwisselingsproject tussen Theater Festival Boulevard en Theater aan Zee.
  • Pallieter Piekhaar, een muzikale mash-up van het Vlaamse verhaal Pallieter en de Rotterdamse Polletje Piekhaar gebracht door Klangendrum en Podium Galerij Jan Colle en Club Reserva. 
  • Kroonjuwelen, een uitwisseling tussen het Theaterfestival Vlaanderen in Brussel en het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.
  • .tiff 2015 koppelt 10 Nederlandse auteurs aan 10 jonge Belgische fotografen tijdens Unseen in Amsterdam en in Antwerpen.
  • Bij Amsterdam / Antwerpen Boiling, wordt gecrowdfund voor de buurt.
  • Willem I en het koninkrijk van Nederland en België is een tentoonstelling van het Nationaal Archief in Den Haag en het Gentse STAM.
  • Ook het Vincent van Goghhuis in Zundert en het M HKA en AIR Antwerpen zetten een uitwisseling op onder de werktitel Antwerpen-Zundert.