Civis Mundi Digitaal #36
Bekend mag worden verondersteld dat de politieke en militaire spanningen in de Zuid-Chinese Zee
steeds heviger worden sinds China met een ieder jaar versterkte oorlogsvloot daar op de kleine koraaleilandjes vliegbases heeft gebouwd . In deze voor de wereldhandel strategische zone met rijke bodemschatten in de zeebodem, hebben de Philippijnen en Vietnam ook de nodige belangen.
De spanningen stijgen en stijgen en de Oost-Aziatische landen die een verdere hegemonie van China vrezen, wenden zich tot de Verenigde Staten om steun en bescherming. En sinds de Verenigde Staten bij één van die vliegbases raketinstallaties en geavanceerde radarapparatuur heeft ontdekt, is ook hun toon richting China duidelijk verhard.
Australië , een dunbevolkt land waar de overbevolkte Oost-Aziatische landen met graagte naar kijken, heeft zich nu bij de tegen de Chinese politiek protesterende landen aangesloten. Canberra heeft wel vriendelijk maar dringend Peking gevraagd op te houden met de militarisering van de eilandjes in de Zuid-Chinese Zee om verdere spanningen die zouden kunnen leiden tot een grote regionale oorlog, te vermijden.
Australië heeft het niet alleen bij woorden gelaten. Het defensie-budget is van 32 miljard Australische dollars dit jaar verhoogd naar 58, 7 miljard dollars. Ook is voorzien in de versterking van de oorlogsvloot in de komende jaren met 12 onderzeeërs en verder met drie torpedobootjagers en 9 fregatten. Bovendien worden nog eens 12 patrouillevliegtuigen en 72 straaljagers F-35 aangeschaft. Niet niks dus . Het beroepsleger telt dan een kleine goed getrainde 63.000 manschappen.
Dit alles valt te lezen in het onlangs door de regering uitgebrachte witboek over de defensie.
" Australië ziet zich gesteld tegenover een totaal veranderde en moeilijke strategische omgeving"; Sinds de laatste 20 jaar is de regio sterk gemilitariseerd. Volgens het document is " de helft van de mondiale sterkte aan onderzeeërs en jachtvliegtuigen hier geconcentreerd ". Ook valt er te lezen dat
Australië zeer hecht aan zijn relaties met de Verenigde Staten: hun marinevaartuigen zijn meer dan welkom met wie Australië graag militaire oefeningen organiseert.
Tegelijkertijd wil Australië ook zijn samenwerking op militair terrein met China versterken. De Australische regering opereert zodoende als een koorddanser in zijn verhouding met China, zijn grootste handelspartner, waarheen het zijn grondstoffen exporteert. Dus provocerende, beledigende taal moet ten koste van alles vermeden worden .Bovendien hebben de twee landen in 2015 ook nog eens een vrijhandelsverdrag gesloten waarvan Australië veel zegeningen verwacht. China met een duidelijk aggressievere politiek dan voorheen heeft evenwel direct op het witboek gereageerd, de
" negatieve opmerkingen " over Chinese aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee bekritiseerd en verder duidelijk haar misnoegen kenbaar gemaakt over de Australische bemoeienissen.
Australië maakt zich behalve over China ook zorgen over Noord-Korea als kernmacht en fundamentalistische organisaties als de Islamitische Staat. Gelukkig voor Australië heeft de islam in de grote islamitische staat en het buurland Indonesië in het algemeen een zeer gematigd en tolerant karakter. Kortom Australië - en dit land niet alleen - maakt zich terecht grote zorgen over de toenemende spanningen in Zuid-Oost Azië, waar ook dit land onherroepelijk bij betrokken raakt en in toenemende mate betrokken is.
Met het Midden-Oosten is dit deel van de wereld een tweede kruitvat dat deze grote regio zomaar in vuur en vlam kan ontsteken met alle dreigingen voor een verdere uitbreiding van oorlog en geweld.
informatie: de Australische kranten The Herald Sun en The Guardian Australia.
JdB