2DOC: In democratisch overleg. 1 Europarlementariër, 28 lidstaten, 4000 amendementen

Civis Mundi Digitaal #36

Woensdag 13 april 2016, 22.55–00.24 uur NPO 2

 

Er is weinig zo log en ondoorzichtig als de Europese politiek. Dat ondervindt ook de Duitse politicus Jan Philipp Albrecht (30), die als rapporteur het proces begeleidt van de totstandkoming van de eerste Europese wet op databescherming. In democratisch overleg biedt een unieke inkijk in hoe democratie werkt. Maar het is vooral het verhaal van één bevlogen parlementariër die uiteindelijk het verschil weet te maken.

 

Wie maakt nu eigenlijk de dienst uit in Brussel? Wat is de rol van het Europees Parlement? En op welke manier komt nieuwe wet- en regelgeving, geldend voor alle 28 lidstaten, tot stand?

Gedurende een periode van ruim twee jaar volgt In democratisch overleg een aantal hoofdpersonen in de totstandkoming van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming, een heet hangijzer in de Europese besluitvorming. De film begint in 2012 met de start van de onderhandelingen. De jonge Duitse politicus Jan Philipp Albrecht (De Groenen) is belast met de taak om het gehele proces te sturen en begeleiden. Hij spreekt met lobbyisten en burgerrechtenactivisten, neemt deel aan schaduwbijeenkomsten en debatten, is actief in denktanks, spreekt in de wandelgangen met collega’s en brengt verslag uit bij o.a. EU-commissaris Viviane Reding. Vaak met een bewonderenswaardig geduld, soms zichtbaar gefrustreerd, pareert hij de argumenten van tegenstanders over deze nieuwe regelgeving, die vooral bij grote bedrijven die veel met persoonsgegevens werken op hevige weerstand stuit.

 

Tijdens de twee jaar van onderhandelen loopt de druk van de zakelijke stakeholders en de politieke oppositiepartijen zo hoog op dat de positie van Albrecht begint te wankelen. Totdat Edward Snowden de wereld wakker schudt en het spel totaal verandert.