Elementaire Deeltjes ǀ Dierenrechten

Civis Mundi Digitaal #41

door Dirk-Jan Verdonk

Hebben dieren ook rechten? Een actuele en tegelijkertijd eeuwenoude vraag. Historicus en dierenbeschermer Dirk-Jan Verdonk combineert zijn academische kennis met zijn praktijkervaring om de lezer rond te leiden op een verrassende reis door het verleden, heden en toekomst van de morele positie van dieren  in de theologie, filosofie, wetenschap, politiek en recht. Nederland vormt daarbij het vertrekpunt, maar ook België en de wijdere Europese en internationale context komen aan bod.

 

Mensen houden van dieren: als gezelschap, om te vertroetelen en om naar te kijken. Maar wij eten ze ook op en gebruiken ze om er geld mee te verdienen. Kan dat allemaal zomaar? Met de regelmaat van de klok woelen hierover debatten in politiek en samenleving – of het nu is over onverdoofd slachten, megastallen, de plezierjacht, het dragen van bont of het produceren van dieren voor hun vlees.

Dirk-Jan Verdonk neemt de lezer aan de hand van verschillende thema’s in vogelvlucht mee om de achtergronden, benaderingen en argumenten over dierenrechten beknopt en leesbaar inzichtelijk te maken. Dat hij daarbij eveneens een levendig overzicht geeft van de dieren(rechten)beweging en tot welke wetgeving die heeft geleid, maakt dit boek onmisbaar voor zowel dierenliefhebbers als professioneel geïnteresseerden.

 

Elementaire Deeltjes

Deze titel verschijnt in de AUP boekenreeks Elementaire Deeltjes. Het lezen van een Elementair Deeltje is dé manier om snel van alles te weten te komen over een onderwerp. Experts nemen je mee op een ontdekkingsreis en beschrijven op een heldere en toegankelijke wijze hedendaagse onderwerpen in beknopte vorm.

 

Dirk-Jan Verdonk is historicus en dierenbeschermer. Zijn boek Het dierloze gerecht werd bekroont met de Erasmus-studieprijs.

 

Dierenrechten, Dirk-Jan Verdonk | paperback | €9,95 | ISBN: 978 94 6298 129 4