deBuren stelt Pietenpact voor

Civis Mundi Digitaal #41

Na de Roetveegpiet van RTL komt nu ook in Vlaanderen beweging. De twee grote onderwijsnetten, de vooraanstaande Gezinsbond, Vlaamse kindertelevisieomroepen en –producenten, jeugdtheaters maar ook speelgoedketen Dreamland engageren zich in het Pietenpact “voor een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen.” Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en bekende Vlamingen als Bart Peeters, Hugo Matthysen en Stijn Coninx staan eveneens achter de compromistekst die Piet handhaaft maar alle racistische verwijzingen bant.

 

 

Het initiatief voor Het Pietenpact komt van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren uit Brussel. Een jaar lang heeft deBuren in stilte gewerkt aan een breed draagvlak voor de oplossing van een slepend probleem, dat vooral in Nederland tot heftige emoties leidde. Zoals wel vaker werd in Vlaanderen het debat er minder scherp op de snee gevoerd, al leefde het er ook wel.

De twee extremen zijn bekend. Enerzijds mensen die het Sinterklaasgebeuren helemaal willen afschaffen, vanwege de racistische elementen in ‘Zwarte’ Piet. Daartegenover een harde kern die niet open staat voor een evolutie naar een Piet-beeld dat niet meer kwetsend is voor zwarte kinderen. De Sint is echter eeuwenoud, de Piet in de verschijning van Afrikaans hulpje amper honderd jaar. Hij hoeft niet te verdwijnen, hij kan evolueren. Met het Pietenpact wil deBuren tonen dat alternatieven mogelijk en haalbaar zijn en dat er een groeiend draagvlak voor is.

deBuren wil op deze manier de vele mensen die al werken aan oplossingen met elkaar verbinden en een breder gedragen Vlaams-Nederlandse beweging creëren die een warme en eigentijdse Sinterklaasviering voor ogen heeft.

De huidige ondertekenaars staan voor een belangrijk deel van het Vlaamse maatschappelijke veld en de audiovisuele beeldvorming rond Sinterklaas.

Ze kiezen voor een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotyperingen. Voor de rest is de invulling van het feest vrij: de Sint kiest lekker zelf of hij zonder of met pieten roetveegpieten, regenboogpieten, ongeschminkte pieten  jong en oud komt verblijden.

Dat betekent in de praktijk dat ze geen nieuwe producten zullen maken of aankopen die Piet op een racistische wijze voorstellen.  

 

 

Naar aanleiding van de Intrede van Sinterklaas in Maassluis en Antwerpen, op zaterdag 12 november, staat de tekst inmiddels ter ondertekening op www.deburen.eu. De bedoeling is dat zoveel mogelijk organisaties, bedrijven, scholen en individuele personen in Nederland en Vlaanderen het Pietenpact digitaal ondertekenen. Op die manier wil de intentieverklaring als breed gedragen compromis het nieuwe normaal worden in ons taalgebied.