Nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Israël: een rampzalige keuze van Donald Trump voor het vredesproces in het Israëlisch-Palestijnse conflict

Civis Mundi Digitaal #42

door Jan de Boer

Donald Trump heeft als toekomstige Amerikaanse ambassadeur in Israël zijn goede vriend en advocaat gespecialiseerd in bankroetzaken David Friedman aangewezen. Friedman leidt in de Verenigde Staten een organisatie  ’ American Friends of Bet El Institutions ’ die de ontwikkeling van de recht tegenover Ramallah liggende  joodse kolonie Bet El financieert en is ook een grote steun voor de website Arutz  Sheva , zeer geliefd bij nationalistisch religieus rechts in Israël.

David Friedman steunt ook zelf financieel deze organisatie die jaarlijks in Amerika  rond de 2 millioen dollar  ophaalt om de  kolonies op Palestijns grondgebied te steunen. Een politiek die meermalen door de Verenigde Naties is veroordeeld  en een grote belemmering betekent voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces 

Ondervraagd door de Franse krant Le Monde zegt Oded Revivi belast met de internationale relaties van de Raad van Yesha die de kolonisten vertegenwoordigt, dat hij verheugd is met de komst van Friedman: ’Een ware vriend van Israël. Hij heeft  altijd op allerlei manieren de beweging van de kolonisten gesteund en is een verklaard tegenstander van de gedachte aan twee staten, Israël en Palestina, als oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict’.

De rechtse premier van Israël Netanyahou is - redelijk hypocriet-  naar zijn zeggen nog altijd een voorstander van de twee staten-gedachte. David Friedman haalde Netanyahou rechts in  en liet onlangs weten dat ’ het afstaan van grondgebied aan de Palestijnse terroristen in de huidige omstandigheden min of meer hetzelfde is als  het geven van Bagdad of zelfs Parijs aan de Islamitische Staat’.

Volgens het officiële bericht van Donald Trump zal David Friedman zich tot het uiterste inspannen om de onverbreekbare band tussen de Verenigde Staten en Israël nog te versterken vanuit de toekomstige Amerikaanse ambassade in de eeuwige hoofdstad van Israël : Jeruzalem. De Amerikaanse ambassade is nu gevestigd in Tel Aviv. Trump breekt met de Amerikaanse diplomatie

die de positie van Jeruzalem altijd heeft verbonden aan een algemeen vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. De secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, Saeb Erekat, reageerde als volgt op de keuze van Donald Trump: ’ Hij doet maar wat hij wil, maar hij heeft niets te beslissen over wat de hoofdstad zou moeten zijn van andere landen’. De verhuizing van  de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem betekent volgens Erekat ’ het absolute einde van het vredesproces’.

We kunnen ons opmaken voor een verheviging van het gewapende conflict Israêl - Palestijnen dat de brand in het Midden-Oosten verder aanblaast. Met "dank" aan Donald Trump!