Wat zou je morgen anders gaan doen als je wist 130 jaar te worden?

Civis Mundi Digitaal #42

Aan de laatste aflevering van de Denktank “Alleen maar oude mensen”, die gaat over ouderdom als te genezen ziekte, en de vraag hoe dat je levensloop beïnvloedt, ontlenen we de volgende tekst:

Verwacht wordt dat binnen nu en 15 jaar mensen op een gezonde manier 130 kunnen worden. Dat betekent gemiddeld zo’n 50 jaar ouder dan nu. Wat zou je met die extra tijd doen? Zou je je leven anders indelen? En moet je dan bijvoorbeeld tot je 95ste doorwerken?

Denktankers Thomas, Chantel, Menno en Sofie gaan naar het laboratorium van Andrea Maier die onderzoek doet naar veroudering. Om te ervaren hoe het voelt om nu ca. 80 jaar te zijn krijgen de denktankers speciale pakken aan waarmee een aantal veelvoorkomende symptomen van ouderdomsziekten worden nagebootst. Zoals trillende handen, vermindering van zicht en gehoor. “Doordat het lichaam veroudert ontstaan er fouten. Als je die kunt repareren dan zou je niet meer, of trager verouderen.”

Omdat zo’n pak toch ook niet alles zegt gaan de denktankers vervolgens te rade bij een expert: de 82-jarige oma van Menno en haar koersbalvrienden. Zou zij 130 willen worden?

"Als ik gezond blijf wel. Dan zou ik leuke dingen gaan doen, want misschien hebben wij te weinig genoten van het leven."

Aan het eind van de dag vraagt Stine de denktankers of hen dat wel wat lijkt, 130 jaar worden. Daar zijn ze niet zo zeker van.

Menno: Waarschijnlijk moet je dan ook heel lang, misschien wel tot je 95ste, doorwerken."

Chantel: “Als het leven langer duurt wordt het misschien wel minder waard.”

Sofie: “We willen allemaal wel fit blijven tot we dood gaan, zo lang mogelijk. Alleen die 130 jaar is gewoon een beetje veel.”