Marine le Pen president van Frankrijk?

Civis Mundi Digitaal #43

door Jan de Boer

Onvoorstelbaar dat een paar correspondenten van Nederlandse kranten het niet onmogelijk achten dat Marine le Pen van het extreem -rechtse Front National de Franse presidentsverkiezingen in maart gaat winnen.

Ook deze keer zal de Franse presidentsverkiezing in twee ronden haar beslag krijgen, want - het politieke veld overziend - krijgt geen enkele kandidaat de absolute meerderheid in de eerste ronde Het is niet onwaarschijnlijk dat Marine le Pen als winnaar van de eerste ronde uit de bus komt,

maar verder komt ze niet. Om als president in de tweede ronde gekozen te worden, heeft ze dus steun van één of meer andere partijen nodig. In Frankrijk is er geen enkele politieke partij die daarvoor te porren is. De conclusie ligt dan voor de hand: Marine le Pen wordt nooit president van Frankrijk.Wie dat wel wordt, zal waarschijnlijk degene zijn, die als tweede in de eerste ronde eindigt en dan veel van de niet- Front National-stemmers achter zich zal krijgen zoals indertijd Chirac tegen Le Pen.

Bovendien rommelt het in het Front National.De grote concurrent van Marine le Pen binnen het Front National, haar nichtje Marion Maréchal-le Pen die veel aanhang in Zuid Frankrijk heeft, is voorstander van een veel conservatievere koers van het Front National, waarvan Marine le Pen en haar noordelijke aanhang weinig van moeten hebben. Het hebben van deze twee politiek verschillende vleugels heeft het Front National veel kiezers opgeleverd zolang de verschillen verdoezeld konden worden. Nu dat steeds minder het geval is, is het risico groot dat kiezers af gaan haken. Ik sluit zelfs niet uit dat na de straks in maart  voor Marine le Pen verloren  presidentsverkiezingen het Front National in tweeën uiteenvalt.

            Wie wordt die tweede kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de tweede ronde ?  De kandidaat van de grote rechtse partij Les Republicains , de nationalistische, economisch ultraliberale en zeer katholieke  François Fillon, werd daartoe grote kansen toegedacht. Zijn  programma: rigoreuze bezuiningingen en afbraak van de sociale zekerheid etc.,  waarmee hij kandidaat voor rechts werd, staat onder zware druk en zelfs binnen eigen gelederen heeft hij al heel wat water bij de wijn moeten doen , hetgeen zijn geloofwaardigheid  niet bevordert. Een deel van de centrum-kiezers zal gezien zijn programma niet op hem stemmen. In recente peilingen heeft Fillon dan ook een veer moeten laten. Wordt hij desalniettemin toch de kandidaat die het tegen Marine le Pen op moet nemen? Niets is minder zeker, want de jonge oud-minister van economische zaken van de huidige socialistische regering, Manuel Macron : de " Franse Kennedy "- ik ben niet rechts en ook niet links- is een zeer snel stijgende politieke ster  die met zijn gematigd liberaal programma  voor François Fillon een directe bedreiging is geworden te meer omdat ook veel centrum-kiezers van hem gecharmeerd zijn.

 

Ter linker zijde valt vooral de verdeeldheid op. De kandidaat van het linkse Front de Gauche en de communisten, Jean -Luc Mélenchon, sluit een gezamenlijke kandidatuur van links uit, wil niet met de Parti Socialiste in zee. De leden van de Parti Socialiste hebben  nog geen van hun zeven gegadigden als kandidaat gekozen. Het is zeer de vraag of de vroegere eerste minister Manuel Valls dat wordt. Hoge ogen gooien ook  Arnaud Montebourg en Bénoît Hamon die een zeer eigentijds progressief programma heeft, dat zeker een deel van de Front  National -stemmers die zich verraden en verlaten voelen door de gevestigde politieke partijen, zal aanspreken. Mocht hij de kandidaat van de Parti Socialiste worden, dan is een verzoening  met Jean -luc Mélenchon niet uitgesloten. In dat geval heeft links nog een heel kleine kans om het in de tweede ronde tegen Marine le Pen op te nemen.

 

Wie president van Frankrijk wordt,is nog niet beslist. ik houd het op Fillon of Macron. Marine le Pen wordt het zeker niet.