Prendid, een Nederlandse prediction market

Civis Mundi Digitaal #43

Nog twee maanden tot de verkiezingen en Prendid is live. Prendid is een prediction market (een voorspellingsmarkt) waarbij de spelers de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen voorspellen. Meedoen is gratis en diegene die het beste voorspelt wint de pot. Het gemiddelde van de voorspellingen leveren Prendid-voorspellingen. Uit onderzoek blijkt dat voorspellingen van prediction markets vaak dicht bij de daadwerkelijke uitkomst zitten.

 

Er is veel kritiek op de bestaande opiniepeilingen en met Prendid is er een alternatief. Omdat Prendid een andere vraag stelt dan een reguliere opiniepeiling en omdat de voorspellers iets kunnen winnen (een klein geldbedrag, maar vooral de eer) maken ze een beter overwogen keuze en ontstaat een waardevolle voorspelling. Op http://prendid.nl zijn altijd de meest actuele voorspellingen te zien en iedereen kan direct meespelen.

 

Een Prediction market maakt gebruik van the wisdom of crowd (een grote groep mensen weet meer dan een enkel individu) en worden in de Verenigde Staten al decennialang veelvuldig gebruikt door nieuwsmedia zoals CNN, ESPN en the New York Times en diverse onderzoeksbureaus. 

 

Een prediction market is een kruising tussen een opiniepeiling en een wedkantoor. Het verschil met een opiniepeiling is de vraag. Een opiniepeiling stelt de vraag: “Op wie stem jij?”, en een prediction markt stelt de vraag “Wie denk jij dat gaat winnen?”. Hierdoor denken de voorspellers beter na over de vraag en ontstaat een evenwichtige voorspelling.

 

Het verschil met een wedkantoor is dat bij een prediction market de voorspelling centraal staat en niet de gok. Wij doen graag voorspellingen met toegevoegde waarde voor journalistiek, bedrijfsleven of overheid. Een ander groot verschil is dat de spelers op Prendid geen geld inzetten op een voorspelling maar vooral spelen voor de eer.

 

Prendid is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek.