Gevaarlijk hindoe-nationalisme in India

Civis Mundi Digitaal #47

door Jan de Boer

Eerlijk gezegd houd ik niet zoveel van het nog steeds uiterst vrouw-onvriendelijke India met zijn gigantische verschillen tussen rijk en arm, zijn corruptie en zijn discriminerend kastestelsel. En dat wordt er nu niet beter op met de in maart dit jaar benoemde nieuwe leider Yogi Adityanath van de dichtst bevolkte deelstaat in India: Uttar Pradesh met 200 miljoen inwoners. Deze 44 jarige  Hindoe-priester met kaal geschoren hoofd en safraan kleurige kleding - lid van de in India aan het bewind zijnde zeer nationalistische hindoe-partij Bharatyia Janata Party (BJP) met zijn leider Narendra Modi als president van India - heeft altijd gezegd van India een pure hindoe-natie te willen maken. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst enige jaren geleden zei hij: "Kies mij niet voor een verdere ontwikkeling van India, maar voor de  hindutva (de nationalistische hindoe- doctrine)".

 

Deze uiterst radicale, nationalistische hindoe-priester is verwikkeld in achttien criminele zaken waarvan één een poging tot moord is en andere zaken zijn oproepen zijn tot geweld tegen religieuze minderheden, met name moslims. Aan het hoofd van de bij religieuze opstanden betrokken volksmilitie Hindu Yuva Vahini, ontketende hij jarenlang een ware terreur tegen de moslims die twintig procent van de bevolking uitmaken: "Als zij (de moslims) een hindoe doden, dan vermoorden wij honderd moslims". Uttar Pradesh is zo regelmatig het toneel van felle botsingen tussen hindoes en moslims.

Yogi Adityanath wilde ook dat de moslims voordat zij - uit angst voor hun leven - het hindoeïsme omhelzen in het water van de Ganges gezuiverd worden om daarna in een aparte kaste te worden geïsoleerd. Hij wilde dat beelden van Hindoe-goden in iedere moskee geplaatst zouden worden en dat zij die de "groet aan de zon", een yoga-positie, weigerden, in zee geworpen zouden worden.

Hij voerde een pleidooi om de moskee van Babur in de heilige stad Ayodhya te verwoesten omdat die op een plaats was gebouwd waar vroeger een hindoe-tempel gewijd aan de god Rama stond.

In het parlement van New Delhi deed hij als gedeputeerde verschillende voorstellen om het slachten van koeien en bekering tot de islam bij wet te verbieden. Bovendien beschuldigde hij moeder Teresa  ervan een complot te organiseren met het doel heel India tot het christendom te bekeren.

 

Nu hij in maart dit jaar door de BJP  is benoemd als de nieuwe leider van de deelstaat Utar Pradesh, zwijgt hij in alle talen over zijn verleden en zegt dat de ontwikkeling van Utar Pradesh zijn hoogste proriteit is. Uttar Pradesh heeft een sleutel positie in de Indiase politiek omdat het het grootste aantal gedeputeerden naar de nationale volksvertegenwoordiging in New Delhi stuurt. En daarmee heeft het een dominerende rol bij de nationale verkiezingen van 2019 waarbij Narendra Modi zich als president van India herkiesbaar stelt.

Is deze uiterst fanatieke hindoe-priester te geloven in zijn huidige rol als gematigd leider van Uttar Pradesh? De directeur van de Indiase denktank "Center for Policy Research" schrijft: "Het is een meer dan verfoeilijke keuze van de BJP om een man als leider van Uttar Pradesh te kiezen die de reputatie heeft de meest politiserende, ultra-nationalistische en gewelddadige persoon in het politieke leven van deze Staat te zijn." En het dagblad Indian Express concludeert: "President Modi heeft met de benoeming van Yogi Adityanath als leider van Uttar Pradesh gekozen voor de mislukking van de modernisering van India".

India gaat met de dominerende politieke partij BJP nationaal en internationaal - de verhouding met het islamitische buurland Pakistan staat ook op scherp-  moeilijke en gevaarlijke tijden tegemoet.