Civis Mundi Digitaal #47
Het Nederlands blijft veruit de voornaamste voertaal in Nederland en Vlaanderen. Dat blijkt uit de ‘Staat van het Nederlands’, het eerste omvangrijke wetenschappelijke onderzoek naar de positie van het Nederlands.
Het is nu voor het eerst mogelijk om op basis van feiten en gegevens uitspraken te doen of een debat te voeren over het gebruik van Nederlands en andere talen in diverse maatschappelijke gebieden. Het grootschalige onderzoek is uitgevoerd door het Meertens Instituut in Nederland en de Universiteit Gent in Vlaanderen en richt zich op sociaal verkeer, werk, media, cultuur, onderwijs en wetenschap.
Het onderzoek zal op initiatief van de Taalunie om de twee jaar deels worden herhaald om ontwikkelingen en tendensen in het talengebruik binnen onze superdiverse samenlevingen op te volgen.
DE VOLLEDIGE CIJFERS EN HET ONDERZOEK ‘DE STAAT VAN HET NEDERLANDS’
Het Engels
Het Nederlands voert in alle onderzochte maatschappelijke gebieden de boventoon, maar in een aantal deelgebieden krijgt het Engels een zichtbare plek naast het Nederlands; bij ‘informatievoorziening online’ bijvoorbeeld (nog meer in Nederland dan in Vlaanderen) en in ‘muziek’ (in Nederland en Vlaanderen).
Daarnaast neemt het Engels een stevige positie in binnen de ‘masteropleidingen’ aan universiteiten (met name in Nederland) en bij de ‘wetenschappelijke publicaties’ (in Nederland en Vlaanderen). In deze deelgebieden lijkt het Engels niet naast, maar in de plaats van het Nederlands te komen en dat vraagt om enige maatschappelijke reflectie.
Beleidsreactie
De Taalunie kan op basis van deze vaststellingen onderbouwde uitspraken doen over de positie van het Nederlands en waar nodig nieuw beleid ontwikkelen om de positie van het Nederlands verder te ondersteunen en te verstevigen.
Op woensdag 10 mei en donderdag 11 mei a.s. komt de Taalunie met een eerste beleidsreactie op de voornaamste bevindingen uit het onderzoek. Dit gebeurt tijdens de presentaties van de ‘Atlas van de Nederlandse taal’ van uitgeverij Lannoo in Brussel en Den Haag.
De cijfers
De belangrijkste cijfers van de ‘Staat van het Nederlands’ op een rij:
# Sociaal verkeer
# Op het werk
# Media en Cultuur
# Onderwijs en Wetenschap
Info
Onderzoekscoördinator voor Vlaanderen: Prof. Johan De Caluwe
Vakgroep Taalkunde - Universiteit Gent
T +32 9 264 40 83
johan.decaluwe@ugent.be
Onderzoekscoördinator voor Nederland: Frans Hinskens
Meertens Instituut
T +31 020 4628 510
Taalunie, afdeling communicatie: Desmond Thuis
M +31 06 256 365 64