Mediastrijd om Suriname: Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars

Civis Mundi Digitaal #47

door Ellen de Vries

Op 9 juni 2017 verschijnt bij uitgeverij Walburg Pers het boek Mediastrijd om Suriname. Van mythemakers tot nieuwsverduisteraars van Ellen de Vries.
 

‘Nederlandse journalisten hebben niet bijgedragen
aan een ontspanning tussen hun land en Suriname, integendeel’
,

aldus toenmalig bevelhebber Desi Bouterse in De Ware Tijd
van 22 september 1987.

 

 

Mediastrijd om Suriname zoomt in op de rol van de media in de recente, turbulente geschiedenis van Suriname: de (post) militaire periode (1980-1992). Dat was ook de tijd waarin Ronnie Brunswijk met steun van het Surinaams verzet in Nederland de wapens opnam tegen legerleider Desi Bouterse en de Nederlandse regering de in 1975 aan Suriname beloofde ontwikkelingsgelden gebruikte als middel om de politiek in Suriname te beïnvloeden.

Media in Nederland en Suriname vormden de arena waarin de strijdende partijen elkaar met woorden bevochten. Nederlandse media werden beticht van eenzijdige berichtgeving over Suriname. Ze zouden Brunswijk als held en Bouterse onveranderlijk als booswicht hebben afgeschilderd. Klopt dat ook? Hoe was het met de Surinaamse media gesteld? Waren zij louter spreekbuis van de militaire machthebbers of zochten ze moedig de grenzen van censuur en zelfcensuur op? En hoe berichtten Surinaamse media eigenlijk over Nederland?

De Vries laat op vlotte wijze en met gevoel voor spannende details zien hoe alle partijen – inclusief de media zelf – bij tijd en wijle poogden de beeldvorming te beïnvloeden.

 

 

Over de auteur
 

Ellen de Vries werkte jarenlang als zelfstandig journalist voor radio, tv, kranten en tijdschriften. Zij heeft een bijzondere belangstelling voor het postkoloniale verleden van Nederland in relatie tot de media. In 2015 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam.