Lezing Saskia Sassen: ‘When the Law cannot recognise Extreme Injustice even if it affects Millions’

Civis Mundi Digitaal #52

Een nieuw type migrant is in opkomst: vluchtelingen niet als gevolg van oorlog, maar van ‘economische ontwikkeling’ die miljoenen mensen van hun land en uit hun woonplaatsen verdrijft en hun natuurlijke leefomgeving vernietigt. Professor Saskia Sassen, professor Sociologie aan Columbia University, gaat tijdens de jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture op 30 november 2017 in op de noodzaak om deze ontwikkeling een plaats te geven in het internationale recht.

 

Global Cities, immigratie en de wereldeconomie

Professor Sassen is hoogleraar sociologie aan ‘Columbia University’ in New York en een van de meest prominente wetenschappers ter wereld op het gebied van Global Cities, immigratie en staten in een veranderende wereldeconomie. Ongelijkheid, gender, digitalisering en de gevolgen van de economische globalisering voor staten en het internationaal recht zijn belangrijke onderwerpen in haar werk. Zij is de auteur en mederedacteur van talrijke boeken die in meer dan twintig talen zijn gepubliceerd. Haar laatste boek is ’Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy’. Voor haar werk heeft Sassen diverse prijzen ontvangen. Recent werd zij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen.

 

Wanneer:            30 november 2017, vanaf 16.00 uur. (Registratie start om 15.15 uur).

Waar:                   Academiezaal Vredespaleis, Den Haag

 

Wilt u aanwezig zijn, dan kunt u zich aanmelden op de website van het T.M.C. Asser Instituut.

 

Professor Saskia Sassen

 

Jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture

Het T.M.C. Asser Instituut organiseert in 2017 voor de derde keer zijn jaarlijkse lezing. Iedere editie gaat een internationaal erkende wetenschapper, die actief is in het publieke debat, in op de ontwikkelingen in de samenleving en de rol van het (internationaal) recht daarbij. Daarbij treden ze in de voetsporen van Tobias Asser, de naamgever van het instituut, die onderzocht hoe recht en internationale (juridische) instituties kunnen bijdragen aan vertrouwen en respect in een samenleving. Dit wederzijds vertrouwen en respect is cruciaal voor iedere samenleving, vooral als die wordt gekenmerkt door heterogeniteit. Dit geldt voor alle niveaus: internationaal, nationaal, en zeker ook voor de snelgroeiende wereldsteden.

 

Vertrouwen centraal in strategische onderzoeksagenda T.M.C. Asser Instituut

De rol van internationaal recht bij de bevordering van vertrouwen in de samenleving staat ook centraal in de strategische onderzoeksagenda van het T.M.C. Asser Instituut. De jaarlijkse T.M.C. Asser Lecture bekijkt dit vraagstuk vanuit verschillende perspectieven en rechtsgebieden. Het is daarmee een platform voor constructieve, kritische reflectie op de rol van het recht in het oplossen van de uitdagingen en (potentieel radicale) veranderingen van de wereldwijde samenleving in de 21e eeuw, als gevolg van bijvoorbeeld migratie, globalisering en klimaatverandering.

 

Over het T.M.C. Asser Instituut

Het T.M.C. Asser Instituut is een onderzoeks- en kenniscentrum op het gebied van internationaal en Europees recht. Het instituut verricht onafhankelijk fundamenteel en beleids-geörienteerd onderzoek en verspreidt kennis door publicaties, trainingen en conferenties. Door wetenschap, juridische praktijk en openbaar bestuur bij elkaar te brengen, draagt het Instituut bij aan kritische en constructieve analyses van internationale juridische ontwikkelingen. Op deze manier wil het Instituut bijdragen aan de betrouwbaarheid van internationaal recht en internationale instituties.