Ubuntu filosofie: Nieuwe spreker: Dorine van Norren

Civis Mundi Digitaal #54

Hoe autonoom, uniek en vrij zijn we eigenlijk? De Afrikaanse denktraditie Ubuntu gaat over het idee dat je pas ’mens’ wordt door eenheid en verbondenheid met alles en iedereen om je heen. In een tijd van eenzaamheid, selfie-narcisme en vluchtig app-contact, kan deze filosofie van fundamentele medemenselijkheid ons minder egoïstisch maken? 

We onderzoeken de relevantie en betekenis van deze Afrikaanse levensfilosofie voor prangende vraagstukken omtrent politiek, religie, onze omgang met de aarde en elkaar. Hoe kunnen Westerse filosofie en Ubuntu elkaar aanvullen en verrijken?

 

 

Dorine van Norren

 

Dorine van Norrenis al meer dan 20 jaar diplomaat. Ze promoveerde in rechten en ontwikkelingsstudies op de relatie tussen duurzame ontwikkelingsdoelen en een vergelijkend onderzoek tussen Afrikaanse Ubuntu filosofie (Zuid-Afrika), het Indiaanse Buen Vivir welzijnsbegrip (Ecuador) en het Boeddhistische Gross National Happiness concept (bhutan). Ze werkte voor verschillende ministeries, adviesraden en UNESCO.

Wees welkom bij een inspirerende middag Afrikaanse levenskunst. Heeft u een lidmaatschap op Filosofie Magazine? Bestel nu uw ticket met ledenkorting.

Zaterdag 20 januari 2018
TivoliVredenburg, Utrecht
14.00 - 16.30 uur 

 

 

Bestel uw tickets hier