Nationale Museumweek 2018 (9 t/m 15 april)

Civis Mundi Digitaal #56

Een nieuw publiek verrassen en verbinden!

Ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt!    

‘Nieuw publiek verbinden aan musea” is het doel van de vierde Nationale Museumweek, die van 9 t/m 15 april in het gehele land wordt gehouden! Door specifieke activiteiten voor diverse doelgroepen, laten ruim 400 musea zien dat hun uiteenlopende collecties voor élke Nederlander interessant en relevant zijn. Niemand uitgezonderd! Dat is ook terug te zien in de gedeeltelijk nieuwe en strakkere programmering van de Nationale Museumweek met als thema: ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt!

 

Want hoe creëren we aandacht en nieuwsgierigheid bij nieuwe groepen, met name bij mensen die niet of nauwelijks musea bezoeken? Op die vraag probeert de Museumvereniging samen met alle betrokken musea gedurende de Nationale Museumweek 2018 een antwoord te geven. Tijdens de Museumweek staat heel Nederland daarom weer in het teken van onze gezamenlijke pronkstukken, ons aller erfgoed. Kortom: #OnsEchteGoud.

 

Om iedereen te interesseren: landelijke en regionale mediacampagne

Elke inwoner van ons land - ongeacht culturele en maatschappelijke achtergrond, gender of beperking, in welke vorm dan ook - interesseren voor onze museale collecties, is de ambitie van de Museumweek. Daarvoor leggen we met een landelijke reclamecampagne - radio, TV, outdoor, print, online - de basis onder alle activiteiten tijdens de Nationale Museumweek. Daarom gaan we weer samenwerken met verschillende printmedia, ook regionaal en plaatselijk. Komt er een opvallende social media video en gaan we proberen dagelijks trending topic te worden door intensieve social media-activering. Maar jullie journalistieke medewerking blijft toch het belangrijkste om iedereen te kunnen interesseren.

 

Voor hen die nooit in een museum komen: Gouden pronkstukken 

Om mensen die zelden of nooit in musea komen toch te bereiken, tonen we ook deze editie enkele Gouden Pronkstukken. Op deze manier proberen we publiek en pers met schitterende gouden replica’s in de publieke ruimte te confronteren en te verrassen met museale collecties bij hen in de buurt. De Museumkaarthouder mocht een nieuw gouden pronkstuk kiezen in Gelderland: het ADO-Speelgoed uit het CODA Museum (Apeldoorn), de Jachthoorn van John Frost Airborne Museum Hartenstein (Oosterbeek) of Slot Loevestein. Slot Loevestein werd met ruim 50% van de door Museumkaarthouders uitgebrachte stemmen, gekozen als hét pronkstuk van alle 1,3 miljoen kaarthouders. Daarnaast zijn er de onthullingen van de gouden Ploeger in Helmond (Museum Helmond) en de gouden Halve Maen in Harlingen (Hannemahuis) (zie rechtenvrije foto’s).

 

Voor scholieren in het voortgezet onderwijs: pop-up musea

Om museale voorwerpen echt naar nieuwe groepen te brengen is er vorig jaar een succesvolle pilot gedraaid met drie pop-up musea in scholen (VO en MBO). Dit jaar concentreren we onze inzet op samenwerkingsverbanden tussen musea en scholen voor voortgezet onderwijs. Scholieren mogen hun eigen tentoonstelling samenstellen uit de collectie van een nabijgelegen museum en presenteren op hun school. Dit jaar zijn twee “gouden pop-up musea” uit de collecties van Naturalis en het Limburgs Museum onderdeel van de hoofd-programmering. Verder verwachten we in elke provincie tenminste één pop-up museum te mogen openen. Zo brengen we #OnsEchteGoud ook voor deze doelgroep “dichterbij dan je denkt”!

 

Voor Millennials: Golden Hours in het weekend

In Nederland zijn er op dit moment ruim 4 miljoen millennials; zij zijn geboren tussen 1980 en 2000. Velen van hen bezoeken zelden of nooit een museum. Daarom organiseren we dit jaar twee “Golden Hours” op het einde van de middag, op zaterdag in een museum buiten de Randstad en op zondag in een museum in Amsterdam. Met speciale inhoudelijke programma’s in dat museum rond een optreden van een bekende rapper.

 

Overzicht Nationale Museumweek 2018:

  • Maandag 9 april: Onthulling gouden zandreplica Slot Loevestein, de keuze van de kaarthouder
  • Dinsdag 10 april: Opening gouden pop-up museum in een VMBO (Leiden)
  • Woensdag 11 april: Onthulling gouden replica van de Ploeger (Helmond)
  • Donderdag 12 april: Opening gouden pop-up museum in een scholengemeenschap (Venlo)
  • Vrijdag 13 april: Onthulling gouden projectie van de Halve Maen (Harlingen)
  • Vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in diverse musea
  • Zaterdag 14 april: “Golden Hour” speciaal voor millennials, ntb museum buiten de Randstad & speciale activiteiten in diverse musea
  • Zondag 15 april: “Golden Hour” speciaal voor millennials, ntb museum in Amsterdam & speciale activiteiten in diverse musea 

Alleen met de publicitaire aandacht die jij ons kunt geven, wordt deze week een echt succes. Vandaar ons verzoek en ook ons aanbod om je daar behulpzaam bij te zijn. Aarzel niet te bellen om meer uitleg of meer specifieke informatie.

 

Ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt!