Politiek Café, Den Haag 8 mei. Brexit: einde of nieuw begin voor de Europese Unie?

Civis Mundi Digitaal #58

Politiek Café met Paul Tang en Arend Jan Boekestijn op dinsdag 8 mei in Den Haag

Aan de vooravond van de Dag van Europa is op 8 mei de Brexit het thema van het Politiek Café. Te gast zijn Europarlementariër Paul Tang en historicus Arend Jan Boekestijn. Wat zijn de economische gevolgen van de Brexit voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk? En wat betekent deze stap voor de toekomst van de Europese Unie?

 

Toegang tot het Politiek Café, bij ProDemos in Den Haag, is gratis.

 

Brexit: en dan?

Premier Theresa May is in felle onderhandelingen verwikkeld met het team van EU-onderhandelaar Michel Barnier. May staat onder druk om zo min mogelijk weg te geven, maar de overgebleven EU-landen zijn niet van plan om andere landen die twijfelen over hun rol binnen Europa de indruk te geven dat uittreding loont. In 2019 moet het veelomvattende nieuwe akkoord tussen de EU en het VK rond zijn. Hoe staan de onderhandelingen ervoor? Paul Tang en Arend Jan Boekestijn praten ons bij.

 

Gevolgen Brexit voor Nederland en Europa

Ook bespreken we wat het uittreden van het Verenigd Koninkrijk voor Nederland betekent. Welke gevolgen heeft de Brexit voor de Nederlandse economie? Het Nederlandse Foreign Investment Agency voorspelt dat er duizenden banen bijkomen, omdat veel bedrijven hun Londense kantoren zullen verplaatsen naar het vasteland. Ligt dat in de lijn der verwachting of zijn er ook mogelijke negatieve gevolgen voor Nederland?

 

En hoe zit het met de toekomst van Europa? Moet Nederland zijn Europese politiek herdefiniëren als we het Verenigd Koninkrijk als bondgenoot binnen de EU kwijt zijn? Voelen andere landen zich door de Brexit geïnspireerd om een soortgelijke weg te gaan of komt Europa hier juist sterker uit, omdat de verbondenheid meer gevoeld wordt door de lidstaten?

 

Sprekers

  • Paul Tang is delegatieleider voor de Partij van de Arbeid in het Europees Parlement en econoom
  • Arend Jan Boekestijn is historicus aan de Universiteit Utrecht en buitenlandcolumnist voor o.a. weekblad Elsevier

Het Politiek Café staat onder leiding van Victor Vlam.

 

Praktische informatie

  • Wanneer: dinsdag 8 mei, 20.00-21.30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via de website

www.prodemos.nl/brexit