Charlotte Köhler Prijzen voor Karlijn Kistemaker en Sander Breure & Witte van Hulzen

Civis Mundi Digitaal #61

De Charlotte Köhler Prijzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan dit jaar naar theatermaker Karlijn Kistemaker en beeldend kunstenaars Sander Breure & Witte van Hulzen. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk € 30.000 - worden op donderdag 5 juli aanstaande uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in het Compagnietheater in Amsterdam.

 

Karlijn Kistemaker - theater 

 

Karlijn Kistemaker (1986, Haren (GR)) ontvangt de prijs vanwege haar bijzondere verdiensten als theatermaker. Haar interactieve voorstellingen met het publiek zijn genereus, energiek, uitbundig theatraal en vol laconieke humor. 

 

“In de voorstellingen van Kistemaker vervaagt de grens tussen realiteit en theater en groeit het inzicht dat verbeelding en werkelijkheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Precies daarin ligt de inhoudelijke betekenis van Karlijns ogenschijnlijk lichtvoetige werk.”

- Adviescommissie theater Cultuurfonds

 

Kistemaker studeerde in 2013 cum laude af aan de opleiding Regie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Academie voor Theater en Dans). In 2014 maakte ze onderdeel uit van Atelier Oerol/Over het IJ waar haar fascinatie voor locatietheater ontstond. Verder werkte ze samen met Theater Frascati, het Noord Nederlands Toneel, Jonge Harten Festival en Over het IJ Festival. Daarnaast maakt ze voorstellingen voor kinderen bij Theater Sonnevanck in Enschede en Tryater in Leeuwarden. In 2015 richtte Kistemaker haar eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker op, waar ze een begin maakte met de 12-delige serie Missie Márquez. In 2019 gaat Kistemaker een locatievoorstelling in Almere maken bij Theatergroep Suburbia.

 

Reactie Karlijn Kistemaker: 

“De timing van de prijs is wonderlijk goed want ik ga het komende half jaar even niet in opdracht werken en nieuwe ideeën uitwerken. Nu hoef ik me geen zorgen te maken en kan ik echt de ruimte nemen om te reflecteren, te schrijven en te groeien met mijn eigen gezelschap Kompagnie Kistemaker.”

 

Sander Breure & Witte van Hulzen – beeldende kunst

 

De neven Sander Breure (1985, Leiderdorp) en Witte van Hulzen (1984, Bolsward) ontvangen de prijs voor hun verdiensten als actief kunstenaarsduo. Ze maken interdisciplinaire installaties met video, performance, fotografie en tekeningen, en recent ook sculptuur. In hun werk onderzoeken ze op theatrale wijze politieke en existentiële onderwerpen over het kunstenaarschap en mens-zijn in deze tijd. De adviescommissie is onder de indruk van de diversiteit, snelheid en veelzijdigheid van de praktijk van de kunstenaars.

 

“Met hun werk bevragen ze onze ervaringen van en manifestaties in de werkelijkheid en schuwen daarbij noch het ongemakkelijke, noch het humoristische. Met de verbeelding voorop snijden de kunstenaars bovendien politieke onderwerpen aan, zonder daarbij gelaagdheid of subtiliteit te verliezen.”  

- Adviescommissie beeldende kunst Cultuurfonds

 

Sander Breure studeerde in 2010 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en Witte van Hulzen een jaar eerder aan ArtEZ te Arnhem. Sinds 2009 vormen ze een duo en hadden diverse (groeps)tentoonstellingen in Europa. In 2016 werden ze geselecteerd voor een tweejarige residency aan de Rijksakademie van beeldende kunsten waarvoor zij beiden een Cultuurfondsbeurs ontvingen. 

 

Reactie Sander Breure & Witte van Hulzen: 

“De prijs komt voor ons als een grote verrassing en vanzelfsprekend zijn we er heel blij mee. Een kunstprijs blijft een gek fenomeen omdat anders dan in de sport er niemand onbeduidend de beste is. Toch is het altijd een goed moment voor discussie over wat je belangrijk vindt aan kunst. We willen deze prijs gebruiken om naast onze performances een groep nieuwe sculpturen te creëren, gebaseerd op mensen om ons heen.”

 

Charlotte Köhler Prijzen

De Charlotte Köhler Prijzen zijn aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen - van elk € 30.000 - werden in 1988 bij legaat ingesteld door actrice Charlotte Köhler (1892-1977).  

 

Young Talent Awards

De uitreiking van de Charlotte Köhler Prijzen vindt plaats tijdens de Young Talent Awards van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar de jaarlijkse Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden feestelijk worden omlijst. Deze beurzen zijn voor studie of onderzoek in het buitenland en komen deels uit CultuurFondsen op Naam die bij het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn ingesteld.

 

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt cultuur, natuur en wetenschap in Nederland. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Ook geeft het Cultuurfonds onafhankelijk advies over filantropie.