Netflix en... Filosofie?

Civis Mundi Digitaal #65

Aankondiging van: Ellen ter Gast, De dappere kijker. Waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant. Uitgeverij Klement, Utrecht, 2018.

 

 

 

 

 

Waarom bewonderen we schurken als J.R Ewing, Gordon Gekko en Frank Underwood eigenlijk? Wat maakt hen zo slecht? Aan de hand van verhalen over helden en schurken uit populaire series, films en zelfs uit de Bijbel geeft filosoof Ellen ter Gast in De dappere kijker antwoord op deze vragen en laat ze zien waarom we beter Netflix kunnen kijken dan Kant lezen. Ter Gast analyseert tal van bekende verhalen en hun personages, van Eva, Pinokkio en Dirty Harry tot The Matrix. Waarom wordt Eva al zondares afgespiegeld en is Neo, de hoofdpersoon uit de The Matrix een held?

Gelukkig zijn er tegenwoordig nieuwe helden. De hoofdrolspelers in Netflix-series zijn complexe karakters die het, net als wijzelf, soms niet weten. Het zijn mensen die openlijk twijfelen, fouten maken en daarvan leren. Mensen met wie we ons kunnen identificeren, simpelweg omdat ze niet perfect zijn.
Kortom, karakters die je die ene brandende vraag doen stellen:

Wat zou jij doen als je in hun schoenen stond?

 

Hoewel Ellen ter Gast doctor in de filosofie is en jarenlang ethiek doceerde aan de universiteit bevat dit boek nauwelijks theoretische bespiegelingen. Zij werkt haar visies op actuele maatschappelijke vraagstukken liever uit aan de hand van verhalen.

 

Titel: De dappere kijker
Ondertitel: Waarom Netflix ons meer te bieden heeft dan Kant
Auteur: Ellen ter Gast
ISBN: 9789086872763
Pagina’s: 192
Verwacht: 25-09-2018