Civis Mundi Digitaal #66
Van 24 tot 26 september 2018 vindt op het Vredespaleis de eerste editie van de Carnegie PeaceBuilding Conversations plaats. Leidende personen, waaronder Luis Almagro (Organization of American States), Prinses Laurentien der Nederlanden (Missing Chapter Foundation), Ezekiel Ole Katato (Masai-ouderling), Ella Robertson (One Young World) en Victor Ochen (African Youth Initiative Network) zullen hun visie delen en in gesprek gaan met meer dan 300 deskundigen afkomstig uit overheden, bedrijven, NGO’s, filantropische organisaties en kennisinstellingen met als doel nieuwe perspectieven op het gebied van vredesbevordering en conflictoplossing te genereren. Het is de eerste keer dat Carnegie-instellingen wereldwijd de krachten bundelen om uitdagingen op het gebied van vrede aan te pakken.
Met het oog op de toenemende complexiteit, urgentie en onderlinge samenhang van conflict- en vredessituaties, zijn nieuwe perspectieven nodig. Door betrokkenen met verschillende achtergronden, inclusief direct getroffenen en de jonge generatie, bij elkaar te brengen rondom het thema conflict, hebben de Carnegie PeaceBuilding Conversations als doel verfrissende invalshoeken te verkrijgen en nieuwe wegen naar vooruitgang in te slaan. Visies worden gegenereerd door dialogen tussen verschillende belanghebbenden: van jongeren die opgroeien in oorlogsgebieden tot leiders uit het zakenleven en de politiek die verandering en innovatie kunnen realiseren. Financieren van Vrede, Grondstoffen, Gezondheid, Onderwijs, Jongeren en Cyber Security zijn de hoofdthema’s die centraal zullen staan.
"Als Carnegie vandaag de dag zou leven, zou hij denken aan de achterblijvers en de achtergelaten jonge mensen, wier talent en potentieel ongezien blijven” zegt Gordon Brown, Speciaal gezant van de Verenigde Naties voor mondiaal onderwijs en voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk. “Hij zou zich toeleggen op de 75 miljoen kinderen die gevangen zijn in conflictgebieden, waarvan de meesten geen scholing krijgen. En hij zou denken aan de niet gehaalde belofte van de Sustainable Development Goals dat elk kind tegen 2030 basis- en voortgezet onderwijs zou genieten. De vraag die we ons moeten stellen is welk partnerschap filantropie, overheden en de internationale gemeenschap nu kunnen aangaan om ervoor te zorgen dat we de belofte van universeel basis- en voortgezet onderwijs kunnen waarmaken.”
Vredespaleis
De Carnegie PeaceBuilding Conversations zijn een initiatief van het Vredespaleis en de wereldwijde Carnegie instellingen, in samenwerking met gerenommeerde organisaties zoals de Dag Hammarskjöld Foundation, Europol, de Maatschappelijke Alliantie, Youth Peace Initiative en United Network of Young Peacebuilders. Deelnemers aan de Carnegie PeaceBuilding Conversations komen samen in Den Haag, de internationale stad van vrede en recht, op het Vredespaleis. Het Vredespaleis is het internationale symbool van vrede en recht en is de zetel van het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage.
De Carnegie Stichting, eigenaar van het Vredespaleis, maakt zich hard voor het samenbrengen van actoren met verschillende achtergronden met als doel dialoog, begrip en samenwerking te bevorderen, leidend tot een vreedzamere wereld.
Resultaten
De uitkomsten van de Conversations zullen gevat worden in een publicatie die verspreid zal worden onder de organisaties en individuen die zich gecommitteerd hebben aan inclusieve-, rechtvaardige- en vredige samenlevingen, en daarmee zullen dienen als startpunt voor toekomstige evenementen op het Vredespaleis.