Peace Brigades International: Nieuwsbrief Najaar 2018

Civis Mundi Digitaal #66

Peace Brigades International blijft ruimte creëren voor vrede, want overal ter wereld worden mensenrechtenverdedigers tegengewerkt, bedreigd en vermoord. In deze nieuwsbrief informeren wij over onze werkzaamheden voor de bescherming van mensenrechtenverdedigers. In deze nieuwsbrief berichten wij over de volgende belangrijke gebeurtenissen:

  • Terugblik op het bezoek van de Keniaanse mensenrechtenverdediger Francis Sakwa
  • Speaker tour en Human Rights Café Honduras in Mei: De moord op Berta Cáceres
  • Damloop by Night & Dam tot Dam Loop 2018
  • Nieuwe gast Shelter City Utrecht 
  • Aankomende Speaker tours
  • Infomatiedag 13 oktober
  • Nominatie van mensenrechtenverdedigers voor de Nobel Prijs voor de Vrede

Zo geven wij inzicht in het werk van PBI – Nederland. Mocht u vragen hebben, dan zijn we uiteraard bereikbaar via e-mail, sociale media en telefoon of tijdens onze activiteiten. Meer weten over het werk van PBI? Bekijk dan ook onze website en volg onze Facebook pagina. 

 

 

Terugblik op het bezoek van de Keniaanse mensenrechtenverdediger Francis Sakwa

Op 28 en 29 mei organiseerden wij een speaker tour voor Keniaanse mensenrechtenverdediger Francis Sakwa. Op maandag 28 mei was Sakwa in gesprek met organisatie International Justice Mission (IJM) die o.a. samenwerkt met PBI Kenia in Nairobi aan het bestrijden van straffeloosheid.  En op dinsdag 29 mei sprak hij met organisaties PAX for Peace en Knowledge Platform for Security and Rule of Law (KPSRL).

Sakwa zet zich vooral in voor een change in narrative rondom politie geweld om de normalisatie hiervan tegen te werken. Volgens hem moet deze verandering niet alleen van boven komen, maar vooral ook op grassroots niveau. Hij pleit daarom ook sterk voor een dialoog met de bewoners van Nairobi, met name in de sloppenwijken, om het probleem van geweld en de bijkomende angsten te bespreken. Daarnaast zet Sakwa vreedzame en geweldloze protesten in om de onderwerpen aan de kaak te stellen bij de internationale en Keniaanse media en autoriteiten. Over dit onderwerp hebben we een kleine documentaire gemaakt die je hieronder (of hier) kan bekijken.

Bovenstaande boodschap was de leidraad voor de hele speaker tour. En ook de afspraken in Utrecht op dinsdag 29 mei gingen voornamelijk over het veranderen van het narratief dat normalisatie van geweld aanmoedigt.

De rol van PBI speelt daarbij ook een belangrijke rol en Sakwa benadrukte dat andere internationale organisaties, zoals IJM, hieraan kunnen bijdragen door samen te werken met zowel de mensenrechtenverdedigers als andere organisaties. Als er een sterk netwerk is, kan er ook sneller actie ondernomen worden in noodsituaties. 

PBI presents: Police Brutality in Kenya from a HRD’s perspective

 

Speaker tour en Human Rights Café Honduras in Mei: De moord op Berta Cáceres

 

De Hondurese organisatie voor inheemse rechten COPINH zijn in mei door Europa getourd. Samen met organisatie MADJ en expertgroep GAIPE reisden zij verschillende Europese landen af om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Honduras, en dan met name voor de zaak van de moord op Bertha Cáceres. De dochters van Berta, Bertha Zuniga en Laura Cáceres, leidden allebei de delegatie afwisselend tijdens een deel van de tour.

Op vrijdag 18 mei organiseerde PBI samen met Both ENDS and Transnational Institute, TNI de discussie bijeenkomst “Justice and Human Rights in Honduras”. In deze interactieve bijeenkomst vertelden leden van de organisaties Copinh Intibucá, MADJ en GAIPE over de zaak van de moord op Berta Cáceres en de problemen die mensenrechtenverdedigers in Honduras ervaren, met name in de bescherming van hun landrechten.

Meer weten over de werkzaamheden van organisatie COPINH of de zaak van de moord op Berta Cáceres? Kijk dan hier:

 

  

Damloop by Night & Dam tot Dam Loop 2018

Over iets meer dan twee weken is het zover: De Damloop by Night en de Dam tot Dam Loop van 2018. Op 22 september vindt de Damloop by Night (8km) plaats en op 23 september wordt de Dam tot Damloop (16km) gelopen. Peace Brigades International doet met twee teams van ieder 10 deelnemers mee aan beide runs. 

Over de hele wereld staan mensenrechtenverdedigers onder grote druk vanwege hun werk op het gebied van mensenrechten. Ze worden bedreigd, gecriminaliseerd of zelfs vermoord. Dit geldt vaak ook voor hun familie. Met succes biedt PBI hen al meer dan 30 jaar geweldloze bescherming en zorgen zij voor veilige kilometers. Om aandacht te vragen voor het werk dat PBI verricht zijn we de ‘Veilige kilometer Challenge’ gestart. PBI loopt mee om ‘veilige kilometers’ op te halen voor mensenrechtenverdedigers.

We hebben jouw hulp nodig in het ondersteunen van onze mensenrechtenverdedigers. Sponsor een renner, draag bij aan ons doel of begin je eigen fondsenwerving voor Peace Brigades International! Zo kunnen er meer  journalisten, activisten, advocaten, artiesten en andere mensenrechtenverdedigers hun werk veilig en effectief voortzetten. Ga naar onze PIFworld-pagina en ondersteun vandaag nog een mensenrechtenverdediger!

 

ZELF MEERENNEN? DAT KAN NOG!

Wil jij op je hardloopschoenen mensenrechtenverdedigers steunen? En wil je graag een felbegeerd (en uitverkocht!) startbewijs voor het grootste hardloopevenement van Nederland?

Wat moet je doen? 
Wanneer je deelneemt wordt er gevraagd om door middel van sponsoring een klein geldbedrag op te halen voor Peace Brigades International. Dit kan je gemakkelijk doen via jouw eigen netwerk en met een persoonlijke crowdfundingpagina. Met dit geworven bedrag kan PBI Nederland in samenwerking met de projectlanden werken aan de veiligheid van mensenrechtenverdedigers.

Loop mee en schrijf je hier in!
Je krijgt vervolgens een uitnodiging via de email om je officieel in te schrijven voor het PBI-team (let op: deze kan in je spambox terecht komen).

Zie onze website voor meer informatie of ga naar het Facebook-event

 

Nieuwe gast Shelter City Utrecht 

 

Half september komt er een nieuwe Shelter City gast naar Utrecht. Diana is een mensenrechtenverdedigster uit Mexico, en zij houdt zich bezig met gedwongen verdwijningen. Gedwongen verdwijningen zijn situaties waarin een persoon verdwijnt uit het openbare leven door toedoen van de regering, door gevangenneming of moord.

Diana hoopt tijdens haar verblijf contacten te leggen met civiele organisaties die zich bezig houden met mensenrechten, vooral grove mensenrechtenschendingen en vrouwenrechten, en bewustzijn te creëren voor haar zaak in Nederland. Verder hoopt ze veel te leren over mensenrechten, vredesakkoorden, ontwikkelingssamenwerking voor mensenrechten, vrouwenrechten en gendergeweld tijdens haar verblijf. Hopelijk kan ze ook voldoende uitrusten in Nederland om met vernieuwde energie haar belangrijke werk in Mexico voort te zetten na haar terugkeer.

Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

 

 

Aankomende Speaker tours

In september zullen er ook drie Speaker tours worden georganiseerd: Van 26 september tot 2 oktober reist er twee Indonesische mensenrechtenverdedigers door Nederland om hun verhaal te doen; PBI Duitsland organiseert en begeleidt  een Speaker tour met een Nepalese mensenrechtenverdediger die tussen 26 en 29 september in Nederland zal zijn en tussen 30 september en 3 oktober zal ook een Mexicaanse mensenrechtenverdediger vertellen over haar werk.


Binnenkort op onze website en Facebook pagina meer informatie over deze evenementen.

 

Informatie- en trainingsdag 13 oktober

Meld je aan voor de informatie- en trainingsdag in Nederland op 13 oktober 2018!

Tijdens deze dag wordt dieper ingegaan op o.a. de principes van PBI, de geschiedenis, het wonen en werken in een team, veiligheid, de verschillende projecten en het belang van het werk van landengroepen zoals Nederland.

Deze training is een belangrijk onderdeel in het selectieproces om (als vrijwilliger) aangenomen te worden voor een project. Daarnaast zijn de workshops heel leerzaam en waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en kennis over mensenrechten in het algemeen. Lees het verslag van een deelnemer voor een indruk.

Je kunt je t/m 10 oktober opgeven voor de training door een e-mail te sturen naar pbi.trainingsgroep@gmail.com.

Datum: zaterdag 13 oktober 2018
Tijd: 9:30-18:00
Locatie: Casco, Lange Nieuwstraat 7, 3512 PA Utrecht (→ GoogleMaps)
Aanmeldenpbi.trainingsgroep@gmail.com

 

Nominatie van mensenrechtenverdedigers voor de Nobel Prijs van de Vrede. 

Op 4 juli 2018 heeft Tom Brake in het parlement van het Verenigd Koninkrijk een motie ingediend ter ondersteuning van de nominatie van Mensenrechtenverdedigers als wereldwijde groep voor de Nobel Prijs voor de Vrede.

"That this House welcomes the announcement of the nomination of the global community of human rights defenders for the 2018 Nobel Peace Prize in recognition of their contribution to defending fundamental freedoms, building pluralistic democracies, providing access to justice and upholding the rule of law; applauds the work of human rights defenders around the world; expresses grave concern that in many countries human rights defenders engaged in their work face harassment, attacks, intimidation, insecurity, forced disappearance and even extra-judicial killing; and encourages the Nobel Peace Prize Committee to give this nomination serious consideration."

Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van PBI United Kingdom.

 

Op de hoogte blijven?

 

Naast onze nieuwsbrief op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van PBI the Netherlands? Like ons op Facebook

Neem ook een kijkje op onze nieuwe website! Klik en lees snel meer over onze meest recente thema’s en ons Shelter City project.

 

Donaties blijven hard nodig 


Niet in de gelegenheid om vrijwilligerswerk te doen, maar wilt u wel helpen om bedreigde mensenrechtenverdedigers te beschermen? Iedere financiële bijdrage is welkom. Klik hier als u online een donatie wilt doen. Of stort uw donatie op 
NL46 TRIO 0390 5010 34 t.n.v. PBI Nederland. Bij voorbaat hartelijk dank.


PBI Nederland beschikt over de ANBI-status. Dit betekent dat giften aan PBI Nederland van de belasting aftrekbaar zijn.