Civis Mundi Digitaal #67
Evenement
De positie van Nederlandse en Vlaamse hedendaagse kunst
De Boekmanstichting uit Nederland en Kunstenpunt uit Vlaanderen zijn te gast op de beurs van Art The Hague voor een panelgesprek op woensdag 26 september 2018 over de internationalisering van de beeldende kunst in Nederland en Vlaanderen, met bijzondere aandacht voor de rol die galeries hierbij spelen.
Evenement
Onthulling standbeeld koning Willem I
Op 20 oktober is het dan eindelijk zo ver. Dan eert de stad Gent koning Willem I met de onthulling van een bronzen standbeeld. Het resultaat van jarenlange inspanningen door het Comité 1815-2015: Willem, Bedankt! waarin ook de ANV-regio Oost- en Zeeuws-Vlaanderen zitting heeft.
Lezing
Pacificatielezing 2018 door Elsbeth Etty
Op zaterdag 10 november 2018 om 15.00 uur wordt de 35e Pacificatielezing gehouden in de Pacificatiezaal van het stadhuis van Gent door Elsbeth Etty, neerlandica, literair critica, columniste van De Groene Amsterdammer en voorzitter van het Multatuli Genootschap.
Maatschappij
Jaarlijkse oesterpartij in teken van samenwerking Zeeland en Vlaanderen
Ieder jaar komen zo’n zeshonderd bestuurders en ondernemers tijdens de Nationale Zeeuwse Oesterpartij in Middelburg bij elkaar om te netwerken. Gespitste oren toen Staatssecretaris Knops zei dat de marinierskazerne naar Zeeland komt, wat de kop van het nieuws werd. Maar er was ook uitgebreide aandacht voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking met het oog op de Nederlands-Vlaamse regeringstop in november, die naar Middelburg komt. Omroep Zeeland maakte enkele interviews.
Maatschappij
Nieuwe wetgeving moet rekening houden met grensoverschrijdende samenwerking
Het panelgesprek op diezelfde Nationale Oesterpartij in Zeeland werd geleid door de Vlaamse VRT-nieuwslezer Goedele Wachters. Hier zei staatssecretaris Knops dat er de afgelopen vijftien jaar flink vooruitgang is geboekt in de samenwerking tussen Zuid-Nederland en Vlaanderen. Barrières worden veroorzaakt door verschillen in wetgeving, belastingstelsel en btw bijvoorbeeld. Werken over de grens is daardoor best ingewikkeld.
Theater
Vlaamse culturele centra hekelen Nederlandse doorverkoopsite
Culturele centra hekelen de praktijken van de Nederlandse doorverkoopsite Bemster.nl. Kaartjes voor voorstellingen in Vlaamse culturele centra worden er vaak voor een drievoud van de prijs aangeboden. Ertegen optreden is niet evident. In Vlaanderen bestaat een wet op de doorverkoop van concertkaarten. Het is verboden om kaartjes tegen een hogere prijs door te verkopen. In Nederland is daarover geen wetgeving.
VRT →
Media
NPO 1, 2 en 3 moeten in Vlaanderen plaats maken
De VRT stopt met het uitzenden van haar tv-zenders Eén, Canvas en Ketnet via DVB-T. Dat betekent dat de zenders niet langer gratis te ontvangen zijn via de digitale ether. Daarom voegt TV VLAANDEREN vanaf 1 december Eén, Canvas en Ketnet toe aan Antenne TV, een goedkope manier voor het tv-aanbod via de digitale ether. Als gevolg hiervan verdwijnen de zenders van de Nederlandse Publieke Omroep in Vlaanderen uit de ether en zijn ze alleen nog met digitale tv via satelliet te ontvangen.
Maatschappij
De padvinderij in Nederland is suffig; in Vlaanderen moet er worden geloot
Lijnrecht tegen de tijdgeest van individualisering in is de scouting in Vlaanderen zo populair dat er om de schaarse plekken geloot moet worden. In Nederland heeft de padvinderij een suffig imago en hebben Scouting en Jong Nederland samen 130.000 leden. Vlaanderen (6,5 miljoen inwoners) telt liefst vier overkoepelende jeugdorganisaties, en daarnaast is er nog de Chiro, een van oorsprong katholieke variant op de padvinders, met in totaal 270.000 leden.
Onderwijs
Nederland haalt Vlaamse leerkrachten uit Vlaanderen
Om het tekort aan leraren op te vangen, trekken Zeeuws-Vlaamse basisscholen docenten van over de grens aan. De krant neemt een kijkje op een basisschool in Breskens. Zijn er verschillen en welke zijn dat dan?
PZC →
Taal
De nieuwe Lage Landenlijst
Op zaterdag 22 september werd de hele dag een nieuwe lijst van 100 beste Nederlandstalige liedjes gepresenteerd. Lode Roels (Radio 1) en Martin Volder (Omroep Brabant) lazen elk uur een Belgisch-Nederlands nieuwsbulletin voor. Het nummer Ruimtevaarder van Kommil Foo is nieuwe nummer 1 van Lage Landenlijst.
VRT →
Theater
Prentenboek ’Ik wou’ als voorstelling in Nederlandse en Vlaamse theaters
In het prentenboek Ik Wou staan krachtige kinderportretten van de Vlaamse illustratrice Ingrid Godon samen met korte poëtische teksten van Toon Tellegen, die haar portretten laten spreken. Stuk voor stuk mijmeringen en uitspraken vanuit het standpunt van de getekende figuur die de lezer raken, doen glimlachen en aanzetten tot nadenken. Toon Tellegen & het wisselend Toonkwintet brengt Ik wou van 12 november t/m 17 februari 2019 als voorstelling in Nederlandse en Vlaamse theaters.
Prijzen
Toneelschrijfprijs 2018 voor Eric de Vroedt
Eric de Vroedt heeft de Toneelschrijfprijs 2018 gewonnen voor de tekst van zijn theatermarathon The Nation. De uitreiking was op 7 september 2018 op het Vlaams Theaterfestival in Antwerpen. De prijs bedraagt 10.000 euro en wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie.
Prijzen
Bruno Vanden Broecke wint prestigieuze Nederlandse toneelprijs
De Vlaamse acteur Bruno Vanden Broecke heeft de Louis d’Or, de prijs voor de beste toneelhoofdrol door een acteur, gewonnen met zijn rol in Para. De winnaar werd zondag in Amsterdam bekendgemaakt tijdens het Gala van het Nederlands Theater.
KNACK →
ANV
Lilian Sijbesma wint Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario
Met haar scenario Onder de blote hemel heeft Lilian Sijbesma de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario 2018 gewonnen. De prijs wordt op 28 september a.s. op het Nederlands Film Festival uitgereikt als feestelijk slot van de Dag van het Scenario.
ANV →
Taal
Te vaak, te veel Engels op universiteiten
Hoogleraar Nederlandse literatuur en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen laat geen moment voorbijgaan om op te komen voor de Nederlandse taal in het hoger onderwijs. In de krant, op congressen, bij hoorzittingen van politici en op de radio. Op 25 augustus was zij te gast bij Dr Kelder en Co en gaf zij er een verklaring voor: de handelsgeest van de Nederlanders.
Taal
Proef Primair Tweetalig Onderwijs succesvol
Leerlingen op de scholen die meedoen aan het proefproject Tweetalig Primair Onderwijs (tpo) ontwikkelen zich beter in het Engels dan leerlingen op andere scholen. Het volgen van les in een andere taal gaat ook niet ten koste van de Nederlandse taalvaardigheid en rekenvaardigheid. Dat blijkt uit een evaluatie. Daarom wordt de proefperiode verlengd met vier jaar.
NUFFIC →
Personalia
Judith Calmeyer Meijburg nieuwe directeur Zuid-Afrikahuis
Mevrouw Judith Calmeyer Meijburg wordt de nieuwe directeur van het Zuid-Afrikahuis. Het bestuur heeft mevrouw Calmeijer Meijburg per 1 december 2018 benoemd tot opvolger van Guido van den Berg, de directeur die met ingang van diezelfde datum het Zuid-Afrikahuis verlaat vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd.
Taal
Het vak Nederlands trekt minder studenten
"Het aantal studenten dat voor het vak Nederlands kiest, is de afgelopen jaren ’dramatisch’ afgenomen. De universiteiten, docenten en de Taalunie luiden de noodklok en werken aan een actieplan om de studie snel weer aantrekkelijker te maken." Dit nieuwsbericht op Nu.nl gaf veel onrust. Reden voor taalkundige Marc van Oostendorp om cijfers te presenteren.
Taal
Levensbeschouwing in plaats van Nederlands
Ook in Vlaanderen onrust over het vak Nederlands. Vanaf september 2019 krijgen leerlingen van katholieke secundaire scholen het nieuwe vak Mens en samenleving, waarin mediawijsheid, ondernemingszin en burgerschap centraal staan. Daarvoor valt een uur Nederlands weg. Peter Debrabandere, hoofdredacteur van Neerlandia, is zoals velen verbaasd en legt uit waarom er juist meer in plaats van minder Nederlands moet komen.
Taal
Max Verstappen geeft Nederlandse les
Voor niet-Nederlanders zou de Nederlandse taal een van de moeilijkste talen ter wereld zijn. Coureur Max Verstappen nam de proef op de som en probeerde zijn teamgenoten bij de Nederlandse taal bij te brengen.
Prijzen
Tom Lanoye krijgt Groenman-taalprijs
Auteur Tom Lanoye heeft de dertiende Groenman-taalprijs in ontvangst genomen. Hij wordt bekroond voor zijn ‘goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal’. De Groenman-taalprijs is een initiatief van de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) en wordt sinds 1993 elke twee jaar uitgereikt aan een mediapersoonlijkheid in Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. De Groenman-taalprijs bestaat uit een kunstwerk.
Evenement
Terminologie in het Nederlandse Taalgebied
NL-Term organiseert op 26 oktober a.s. in Antwerpen de tiende TiNT-dag over actuele problemen en uitdagingen van terminologie. Organisator is NL-Term.
NL Term →
Komende activiteiten
Vrijdag 28 september 2018
Uitreiking Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario
Utrecht →
Vrijdag 5 oktober 2018
Uitreiking LOF-prijs der Nederlandse taal aan An De Moor
Brussel →
Zaterdag 6 oktober 2018
Colloquium Na Leuven Vlaams, nu Leuven Engels?
Leuven →
Zaterdag 20 oktober 2018
Feestelijke onthulling van het standbeeld koning Willem I
Gent →
Donderdag 22 november 2018
Voordracht van Vlaams diplomaat Axel Buyse over het Nederlands in de wereld met een terugblik op de Nederlands-Vlaamse regeringstop van 5 november 2018
Gent →
Zaterdag 1 december 2018
Colloquium Samenwerken loont. Troeven van de Lage Landen