Ons Erfdeel: Drie evenementen over het belang van literatuur en meertaligheid

Civis Mundi Digitaal #68

Ons Erfdeel vzw nodigt u dit najaar uit op drie evenementen die het belang van literatuur en meertaligheid benadrukken: een theaterstuk over Marguerite Yourcenar, een gesprek met Joke van Leeuwen en een multimediale voorstelling over de Eerste Wereldoorlog.


 


‘L’être que j’appelle moi’ - over Marguerite Yourcenar


Dertig jaar na haar overlijden blijven het leven en het werk van Marguerite Yourcenar intrigeren. Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel vzw, bedacht een reis door het universum van deze grote dame van de Franse letteren.
 
Het resultaat is een theatervoorstelling in het Frans, gebaseerd op het tumultueuze leven van Yourcenar, met flarden uit haar bekendste werken en uittreksels uit onuitgegeven brieven en postkaarten. Luc Vandermaelen verzorgt de regie.
 
‘L’être que j’appelle moi’ - Le tour de la prison avec Marguerite Yourcenar wordt gespeeld op donderdag 11 oktober in het Zuiderpershuis in Antwerpen (meer info | reserveren) en op woensdag 24 oktober in Theater Tinnenpot in Gent (meer info | reserveren).
 

 


Joke van Leeuwen - veertig jaar schrijver


Veertig jaar, zo lang al werkt Joke van Leeuwen aan een mooiere wereld als auteur, dichter en illustrator van tientallen – vaak bekroonde – boeken.

Ons Erfdeel vzw wil haar schrijverschap gepast vieren op de Antwerpse Boekenbeurs. Op zondag 11 november gaat Jelle Van Riet in gesprek met de auteur, met als inspiratie het artikel dat Van Leeuwen schreef over haar carrière. Die tekst verschijnt in het novembernummer van Ons Erfdeel.
 
Joke van Leeuwen gaf twee boeken uit bij Ons Erfdeel vzw: Waarom een buitenboordmotor eenzaam is (een speels boek over het Nederlands) en Tikken tegen de maan (50 kindergedichten met unieke illustraties). Na het gesprek signeert ze beide boeken op de stand van Ons Erfdeel vzw (stand 126 in hal 1 van Antwerp Expo).
 
Meer informatie op onze website of via de Boekenbeurs.
 


Verhalen van de Grote Oorlog


Nu de allerlaatste ooggetuigen van de Eerste Wereldoorlog bijna verdwenen zijn, moeten we hun verhalen vertellen voor ze definitief deel worden van het verleden.
 
In de voorstelling Memory, Let All Slip / De la mémoire à l’histoire brengen zeven acteurs poëzie en proza uit en over 1914-1918. In zeven talen, als zeven soldaten van zeven naties.
 
Deze multimediale voorstelling beschrijft in woord, beeld en muziek de impact van een wereldbrand die tot vandaag zijn schaduw werpt. Naar een idee van Luc Devoldere. Met teksten van o.a. Remarque, Céline, Auden, Jünger, Owen, Claus, Majakovski, Ungaretti, Yeats, Tzara, Pinter, Sassoon en Hammad.
 
Memory, Let All Slip / De la mémoire à l’histoire wordt opgevoerd op donderdag 8 november in Centre Wallonie-Bruxelles in Parijs (meer info | reserveren) en op zondag 11 novemberin BOZAR – Zaal M in Brussel (meer info | reserveren).