Modetentoonstelling Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode

Civis Mundi Digitaal #69

“Welke leeftijd je ook hebt, laat mensen zien dat je power hebt”


17 november 2018 – 24 maart 2019

 


De eerste vrouwelijke ontwerpers moesten zich staande houden in een mannenwereld. Hoe anders is dat in deze tijd. Nooit eerder stonden zoveel vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van een modehuis en sommigen profileren zich bovendien als ware voorvechters van de vrouwenrechten of spreken zich expliciet politiek uit. De tijd is daarom rijp voor een tentoonstelling – de eerste in de modegeschiedenis – die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. De tentoonstelling Femme Fatales – Sterke vrouwen in de mode toont creaties van vele grote (inter)nationale namen, zoals Coco Chanel, Vivienne Westwood, Miuccia Prada, Maria Grazia Chiuri (Dior), Sarah Burton voor Alexander McQueen, Clare Waight Keller (Givenchy), Stella McCartney, Iris van Herpen en Fong Leng. Daarbij kiest het Gemeentemuseum Den Haag voor spraakmakende fotografie met een opvallend model: Eveline Hall, een vrouw die enorme kracht uitstraalt. Dit classic model betrad op 65-jarige leeftijd voor het eerst de catwalk en stond daarna voor de camera van beroemde fotografen.

 

Vrouwelijke topontwerpers

Bij veel modehuizen die zijn opgericht door een man, staan inmiddels ware powervrouwen aan het roer. “Denk aan Maria Grazia Chiuri bij Dior, Sarah Burton voor Alexander McQueen en tot voor kort Phoebe Philo voor Céline. Dat zette mij aan het denken”, vertelt modeconservator Madelief Hohé. “Doen zij hun werk anders? Hoe invloedrijk is hun werk? En speelt het vrouw-zijn een rol in hun ontwerpen? We laten in de tentoonstelling ontwerpen uit de achttiende eeuw zien, toen vrouwen nog als naaister werden gezien en ondergeschikt waren aan de mannelijke kleermakers. Daarnaast laten we aan de hand van thema’s creaties zien van vrouwelijke topontwerpers door de jaren heen. Van modern en chic tot activistisch. En van diva’s tot boss ladies.” Femmes Fatales – Sterke vrouwen in de mode bevat werk van een indrukwekkende lijst vrouwelijke (inter)nationale ontwerpers. Daarnaast komen ook vrouwen aan bod die achter de schermen van menig modehuis een verstrekkende invloed hadden.

 

Classic model

Krachtige, opvallende vrouwen zie je ook steeds vaker verschijnen op de catwalk en in campagnes. Het zijn echte persoonlijkheden, sterke vrouwen. Het Gemeentemuseum speelt hierop in door voor deze tentoonstelling – onder anderen – te werken met een classic model. Eveline Hall, de zeventig inmiddels gepasseerd, kun je met recht een powervrouw noemen. Op haar 65e werd ze ontdekt als model en ze liep vervolgens over de catwalk voor bijvoorbeeld Jean Paul Gaultier en werkte wereldwijd met beroemde fotografen als Peter Lindbergh. Voor Femmes Fatales schittert ze op foto’s en posters, onder andere in een 3D-geprinte creatie van Iris van Herpen. “Een fantastisch ontwerp, ik zou er maar wat graag de catwalk mee op willen! Ik vind het heel bijzonder dat ik aan deze fotoshoot met de vrouwelijke fotografen Petrovsky & Ramone mocht meewerken en ik kijk ook enorm uit naar de tentoonstelling. Niet alleen omdat er veel moois is te zien, maar ook omdat het zo’n belangrijk onderwerp is. Wij vrouwen moeten ons altijd bewijzen, we moeten meer doen dan mannen. Dat geldt ook in de modewereld. Ik vind dat we als vrouwen moeten strijden voor gelijkwaardigheid. Zelf ben ik iemand die heel sterk overkomt en dat is een kracht waar je als vrouw gebruik van moet maken. Welke leeftijd je ook hebt: laat mensen zien dat je power hebt. Straal kracht uit. Dat is zeker in deze tijd belangrijker dan ooit!”

 

Met medewerking van modejournalist Georgette Koning is een catalogus samengesteld vol interviews met en quotes van bekende vrouwelijke ontwerpers. Ze geven in eigen woorden hun visie op mode en vrouwelijkheid. Ook de complete fotoserie van Petrovsky & Ramone is erin opgenomen, evenals foto’s van de museumcollectie. De catalogus is vormgegeven door Roosje Klap en wordt uitgegeven door Waanders & De Kunst, verkoopprijs € 24,95.

 

De tentoonstelling reist door naar Modemuseum Hasselt en is daar van 13 april tot en met 19 september 2019 te zien onder de titel Wonder Women – Sterke vrouwen in de mode.