Geopolitieke kanttekeningen 2011-2018, en daarna

Civis Mundi Digitaal #70

Aankondiging van: David Criekemans, Geopolitieke kanttekeningen 2011-2018, en daarna. Een wereld in volle geopolitieke transitie. Uitgeverij Gompel & Scavina, 2018.

 

In dit nieuwe boek wordt teruggekeken én vooruitgeblikt op de grote geopolitieke ontwikkelingen die onze tijd vormgeven; de Europese crises, de oorlogen in het Midden-Oosten, terrorisme en zijn grondoorzaken, de relatie met Rusland, de race tussen China en de VS, de crisis in de trans-Atlantische relatie. Het boek eindigt met het bespreken van transversale crises als demografie en migratie, ‘interne’ en ‘externe’ veiligheid, de financieel-economische crisis en haar sociaal-maatschappelijke gevolgen, de (te verwachten) technologische ontwikkelingen en hun impact, en – tot slot – energietransitie en ecologische gevaren. Het boek tekent scenario’s uit voor Europa in deze nieuwe wereld en levert een bijdrage aan ons buitenlands beleid in dit tijdsgewricht. Er breekt voor Europa een nieuwe periode aan. Brussel kan het zich in zijn buitenlands beleid niet langer veroorloven om in exclusieven met de VS te denken. In de nieuwe geopolitiek-multipolaire wereld moet Brussel een balanspolitiek met alle ‘polen’ voeren: Washington, Moskou, Beijing, Tokio, Londen, enzovoort. 

 

Meer via: https://gompel-svacina.eu/product/geopolitieke-kanttekeningen-2011-2018-en-daarna-een-wereld-in-volle-geopolitieke-transitie/  , of vraag ernaar bij uw betere boekhandel.