Hoe overleef ik?

Civis Mundi Digitaal #70

Aankondiging van: Peter Gøtzsche, Hoe overleef ik? Wegwijzer in een overvloed aan medische informatie. Uitgeverij Lemniscaat, 2018.

Nieuw van Peter Gøtzsche:

 


Hoe overleef ik

Wegwijzer in een overvloed aan medische informatie

Auteur is deze week in Nederland voor interviews, lezingen en een debatsessie in
De Balie


Nu verkrijgbaar bij de boekhandel!

 

Een zelfhulpgids om de meest betrouwbare informatie te vinden over diagnostiek en behandelingen in de gezondheidszorg: dat is de insteek van het nieuwe boek van Peter Gøtzsche, getiteld Hoe overleef ik? Wegwijzer in een overvloed aan medische informatie. Want hoe weet je of een website, medisch specialist of een verhaal in een tijdschrift betrouwbaar is?
 
Welke informatie is betrouwbaar?
In deze praktische gids leidt arts en kritisch onderzoeker Peter Gøtzsche de patiënt door een woud van belangen, feiten, meningen en goede bedoelingen van artsen, hulpverleners en farmaceutische industrie. Voor een breed scala aan veelvoorkomende aandoeningen (cholesterol, infecties, spijsvertering, pijnbestrijding, screening en nog veel meer) laat Gøtzsche zien hoe je je weg kunt vinden. Waar moet je op letten bij het lezen van bijsluiters of artikelen op internet? Welke therapieën en onderzoeken zijn zinnig?
 
Informatieve wegwijzer voor patiënt en zorgverlener
Dit boek verkoopt geen medicijnen, therapieën of wonderbaarlijke genezingen. Het is een serieuze en informatieve wegwijzer voor iedereen – patiënten, artsen, andere hulpverleners – die zich verloren kunnen voelen als ze op internet op zoek gaan naar antwoorden op hun vragen. Tegelijkertijd beschrijft Gøtzsche met humor en mededogen onze moeizame relatie met de gezondheidszorg.

Deze week in Nederland
Om dit nieuwe boek te promoten, reist Peter Gøtzsche deze week door Nederland. Hierbij bezoekt hij o.a. het ministerie van VWS, de Patiëntenfederatie Nederland en Zorginstituut Nederland. Naast diverse interviews voor landelijke media debatteert hij dinsdagavond 23 oktober in De Balie in Amsterdam.
 
De pers over eerder werk van Peter Gøtzsche:
‘Dit boek is voor iedereen een must! Artsen, farmaceuten en apothekers maar ook patiënten, wetgevers en verzekeraars zullen inzien dat het met de integriteit binnen de gezondheidszorg zorgelijk is gesteld.’
–  tijdschrift Huisarts en Wetenschap
 
‘In zijn beschrijvingen van de statistiek is Gøtzsche zeer overtuigend.’
NRC Handelsblad
 
Over de auteur

 

Prof. dr. Peter Gøtzsche, sinds 2010 hoogleraar klinisch onderzoek aan de universiteit van Kopenhagen, won met zijn boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad de British Medical Association’s Annual Book Award. Hij studeerde biologie, scheikunde en geneeskunde en specialiseerde zich in interne geneeskunde. Van 1975 tot 1983 werkte hij in de farmaceutische industrie, waar hij zich bezighield met klinische onderzoeken en regelgeving. Daarna werkte hij als arts in diverse ziekenhuizen in Kopenhagen. Samen met andere onderzoekers richtte hij in 1993 de Cochrane Collaboration op, een internationaal netwerk dat zich bezighoudt met de effecten van gezondheidszorg.

 

Peter Gøtzsche, Hoe overleef ikWegwijzer in een overvloed aan medicatie, Lemniscaat, paperback met flappen 330 pagina’s, 978 90 4770 939 8, € 24,95