Herman van Rompuy schrijft zijn Anti-memoires

Civis Mundi Digitaal #70

Aankondiging van: Herman van Rompuy, Anti-memoires. Amsterdam University Press, 2018.

 

Herman van Rompuy is een denker-politicus. Gezegend met een analytische geest wist hij Europa door de ergste storm ooit te loodsen. Nu hij zeventig is geworden, schenkt hij ons zijn Anti-memoires. Een boek dat te denken geeft. Op elke pagina, een stroom van gedachten die je moet laten bezinken. Met ‘rustige vastheid’ kijkt hij naar wat voorbij is, naar het nu en naar wat komen gaat. Hier is een echte staatsman aan het woord.

 

 

Wij zijn het product van zoveel toevalligheden. Wat is gegeven en wat is vrijheid? Als er al wijsheid is, dan is het dat we gebruik maken van dat toeval op onze weg.

 

Het leven is een compromis, een ‘enerzijds, anderzijds’. Evenwicht tussen macht en overheid, tussen individu en collectiviteit, tussen openheid en eigenheid. Maar willen burgers of kiezers vandaag evenwicht?

 

Misschien komt er een dag dat velen het beu zijn dat men bestendig op hun onderbuik mikt en dat men nood heeft aan iets meer. De jaren dertig bij ons kenden de heerschappij van het ‘buikgevoel’ en waren gevaarlijk, ook zonder migratie.

 

De angst is een stroom die gevoed wordt door vele rivieren. De Europese beschaving heeft een kuur nodig waarin angst omgezet wordt in hoop.

 

Beeld u in dat er geen ‘vreemdelingen’ meer zijn, dat we gezellig onder ‘Ariërs’ zijn. Zullen we dan gelukkig zijn?

 

Herman van Rompuy is sinds 1980 actief in de politiek. Hij bekleedde verschillende ministerposten, was premier van België en van 2010 tot 2014 voorzitter van de Europese Raad. In die periode ontmoette hij alle wereldleiders. Nog steeds is hij een veelgevraagd spreker op nationale en internationale fora. Naar zijn oordeel wordt nog steeds geluisterd.

 

Anti-memoires | Herman van Rompuy | hardback | €19,99 | 128  pagina’s | 
ISBN: 978 94 6298 859 0  | voor meer informatie klik hier.