Expositie over oceaanpuin op stationsboulevard Nijmegen tijdens InScience

Civis Mundi Digitaal #70

Expositie over oceaanpuin op stationsboulevard Nijmegen tijdens InScience
 

Van 30 oktober tot en met 11 november is het werk Beyond Drifting: Imperfectly Known Animals, van fotografe Mandy Barker, te zien in de vorm van een foto-expositie op de stationsboulevard van Nijmegen. Het werk reist van BredaPhoto Festival naar Nijmegen, waar het tentoongesteld wordt in het kader van InScience International Science Film Festival Nijmegen. Het werk laat zien hoe miljoenen tonnen plastic het leven in de oceanen bedreigt.

Het werk is onderdeel van het programma van InScience, het wetenschapsfilmfestival dat van 7 tot en met 11 november plaatsvindt in en rondom LUX.

De Britse fotografe Mandy Barker treedt in de voetsporen van de 19e-eeuwse wetenschapper John Vaughan Thompson die onderzoek deed naar de wondere wereld van plankton. Op een vergelijkbare manier toont fotografe Mandy Barker hoe het plastic in de oceanen een gevaar vormt het leven in de zee. Het lijkt alsof we op haar foto’s plankton onder de microscoop zien, maar in werkelijkheid is het plastic.

Oceaan-puin
Mandy Barker is een internationaal bekroonde fotografe die met haar werk over ‘oceaan-puin’ wereldwijd veel bekendheid en erkenning heeft verworven. Met haar werk vraagt ze aandacht voor de plastic-vervuiling in onze oceanen en de schadelijke gevolgen ervan voor het leven in de zee en uiteindelijk ook voor de aarde en de mens. De serie toont plastic deeltjes in hun ‘natuurlijke omgeving’, die als nieuwe organismen onze oceanen bevolken. Deze ‘Imperfectly Known Animals’ zijn een metafoor voor de alomvertegenwoordigheid van plastic in onze moderne samenleving. Als een wetenschapper door zijn microscoop stelt Barker op miniatuur-schaal een wereldwijd gigantisch probleem aan de orde. 

 

Het werk van Mandy Barker tijdens BredaPhoto Festival. Foto: Ron Magielse

 

 InScience is een van de grootste wetenschapsfilmfestivals in Europa dat zich richt op het snijvlak tussen film, wetenschap en maatschappij. Het programma bestaat uit wetenschapsfilms, debatten en een uitgebreid educatieprogramma voor jongeren. De vierde editie van het festival vindt plaats van 7 tot en met 11 november in LUX, Nijmegen.