Emma wil leven

Civis Mundi Digitaal #71

Aankondiging van: Josha Zwaan, Emma wil leven. Uitgeverij Ten Have, 2018.

Op 8 januari 2019 verschijnt Emma wil leven van Josha Zwaan bij Uitgeverij Ten Have, gebaseerd op de gelijknamige documentaire van Jessica Villerius. De documentaire, over een meisje dat de strijd tegen de ziekte anorexia verloor, werd door een miljoen kijkers bekeken en maakte veel reacties los.

Emma is 12 jaar als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed ze tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, liet haar niet meer los. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong
 
Dit boek, dat leest als een roman, diept het verhaal van Emma uit, en plaatst haar gevecht in een breder perspectief. Auteur Josha Zwaan bekeek de vele uren filmmateriaal en sprak intensief met de ouders van Emma, haar zus en vriendinnen, docenten en haar artsen. De perspectieven van de betrokkenen worden afgewisseld met dagboekfragmenten van Emma zelf.
 
Zodoende geeft Emma wil leven een indringend beeld van de impact van deze ziekte, en biedt daardoor handvatten, voor meer begrip én voor de hulpverlening. Hierdoor is het ook een boek over hoop, zoals Emma dat zou willen.

 

Emma wil leven| Een waargebeurd verhaal over anorexia | Josha Zwaan | 9789025906559 | € 20,-| Uitgeverij Ten Have | Verschijnt op 8 januari 2019