24e Winternachten festival, 17-20 januari, over onze toekomst

Civis Mundi Digitaal #71

Winternachten festival geeft het woord aan schrijvers en dichters over brandende kwesties van nu. Van 17 tot en met 20 januari 2019 presenteert het internationale literatuurfestival gesprekken, proza, poëzie, spoken word en films op dertien Haagse podia. Ruim 80 binnen- en buitenlandse auteurs komen naar Den Haag. De 24e festivaleditie staat onder het motto Who Wants to Live Forever? in het teken van onze toekomst. Vanaf 29 november is het complete festivalprogramma te vinden op www.writersunlimited.nl.

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag inspireert met vertellen, lezen, luisteren en denken. Tijdens vier sfeervolle winterse dagen nodigen gesprekken, voordrachten en films uit tot nadenken over de grote vragen van onze tijd. Sinds de start in 1995 is het festival uitgegroeid tot het belangrijkste internationale literaire evenement van Nederland waar schrijvers en dichters zich uitspreken over actuele thema’s. Ook bezoekers – onder hen veel wijkbewoners, studenten en scholieren – dragen actief bij met eigen verhalen of gedichten.

Who Wants to Live Forever?
Ieder Winternachten festival krijgt een actueel thema mee. Deze 24e editie staat in het teken van het oeroude verlangen van de mens naar eeuwig leven in het licht van de technologie van nu. Onder het motto Who Wants to Live Forever? spreken auteurs onder meer over de relatie tussen mens en robot, over de impact van technologische innovatie en over hoop en vrees rond de politieke toekomst.

Prominente schrijvers en dichters uit binnen- en buitenland
Het festival verwelkomt uit het buitenland onder meer schrijvers Jennifer Nansubuga Makumbi uit Oeganda, Leni Zumas uit de VS, Basma Abdelaziz uit Egypte, Ayelet Gundar-Goshen uit Israël, Mark O’Connell uit Ierland, Frédéric Beigbeder uit Frankrijk, David Van Reybrouck uit België, Ramayana-expert Arshia Sattar uit India en de Zuid-Afrikaanse rapper, spoken word-artiest en schrijver HemelBesem.

Uit Nederland nemen tientallen schrijvers, dichters, spoken word artiesten en journalisten deel onder wie Akwasi, Elfie Tromp, Youp van ’t Hek, Ian Buruma, Nelleke Noordervliet, Radna Fabias, Aafke Romeijn, Damiaan Denys, Derek Otte, Auke Hulst, Hanna Bervoets, Simone van Saarloos, Rodaan Al Galidi, Lounar, Vamba Sherif en vele anderen. Het volledige festivalprogramma is vanaf 29 november beschikbaar via de festivalwebsite www.writersunlimited.nl.

De stad is ons podium: Winternachten door heel Den Haag
De grote festivalavonden Friday Night Unlimited (vrijdag 18 januari) en Saturday Night Unlimited (zaterdag 19 januari) vormen de kern van het festival. De bezoeker kiest per avond uit vijfentwintig programma’s van elk dertig minuten tot een uur op zeven podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Deze editie zijn, in samenwerking met Filmhuis Den Haag, meer films te zien.

Daarnaast treden schrijvers, dichters en spoken word artiesten in de festivalperiode op op Haagse podia als Paard, Theater Dakota, de Speakers Corner in de Haagse Hogeschool, de bibliotheken Schilderswijk en Nieuw-Waldeck en het International Institute of Social Studies. Op vier Haagse middelbare scholen vertellen schrijvers over hun boeken en beantwoorden vragen van de leerlingen.

Nieuwe Winternachten-events in samenwerking met Paard, Dakota en ISS
Nieuwe programma’s binnen het festival zijn een Unlimited-aflevering van woordkunst-podiumplatform Woorden Worden Zinnen in Paard op donderdag 17 januari, het Winternachten Verhalenfestival in Theater Dakota op zaterdag 19 en zondag 20 januari en een symposium over de toekomst van Afrika met bijdragen van schrijvers en academici uit Oeganda, Kenia, Zuid-Afrika en Egypte in het International Institute of Social Studies op donderdag 17 januari.

Uitreiking Oxfam Novib PEN Awards tijdens Winternachten festival
Winternachten festival opent donderdagavond 17 januari in Theater aan met Spui in het teken van de vrijheid van meningsuiting. Een schrijver spreekt de ‘Free the Word!-speech’ uit. In samenwerking met Oxfam Novib, PEN International en PEN Nederland worden de Oxfam Novib PEN Awards uitgereikt aan schrijvers of journalisten die zich inzetten voor de vrijheid van meningsuiting.

Verse proza en poëzie in o.a. Denkend aan Holland FFWD
Winternachten festival vroeg schrijvers en dichters zich te laten inspireren door het festivalthema. Ze presenteren hun nieuwe proza, essay, poëzie of spoken word in drie afzonderlijke programma’s tijdens de grote festivalavonden op 18 en 19 januari. Zo vervatten de dichters Asha Karimi, Derek Otte, Roberta Petzoldt, Raj Mohan, spoken word-artiest Lounar en schrijver Vamba Sherif hun toekomstbeeld van Nederland in nieuwe versies van het bekende gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman uit 1936.

Gedichten schrijven op school en voordragen tijdens Winternachten festival
Honderden leerlingen doen dit najaar mee aan dichtlessen en dichtworkshops op school. Dit educatieproject, Spot on Young Poets, is een jaarlijks initiatief van Writers Unlimited in samenwerking met Haags Dichtersgilde en Museum Meermanno | Huis van het Boek. De Haags Dichtersgilde-docenten geven lessen op middelbare scholen, de leerlingen dragen eigen poëzie voor tijdens Winternachten festival en de besten onder hen strijden daar om de Jonge Campert-prijs. In Museum Meermanno drukken de jonge dichttalenten hun gedicht op papier, geïllustreerd met een door hen zelf gemaakte linoleumsnede.

Eregast Nelleke Noordervliet krijgt Constantijn Huygens-prijs
Zondag 20 januari is Nelleke Noordervliet eregast van het Winternachten festival. ’s Ochtends zal ze tijdens de live radio-uitzending van VPRO’s OVT vanuit Theater aan het Spui haar column uitspreken. ’s Middags krijgt ze tijdens het afsluitende Schrijversfeest de prestigieuze Constantijn Huygens-prijs overhandigd voor haar gehele oeuvre. In samenwerking met de Jan Campert Stichting worden dan ook de overige literaire prijzen van de Gemeente Den Haag uitgereikt.

Programma en kaartverkoop
Early bird-kaarten voor de festivalavonden Friday Night Unlimited (18 januari) en Saturday Night Unlimited (19 januari) zijn verkrijgbaar via festivalwebsite www.writersunlimited.nl.
Vanaf 29 november is het complete programma beschikbaar op de festivalwebsite en start de kaartverkoop voor alle Winternachten-programma’s.

Writers Unlimited
Stichting Writers Unlimited brengt schrijvers, dichters, denkers en wetenschappers uit de hele wereld met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving. Jaarlijks in januari in het Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag, tweewekelijks in B-Unlimited in de Centrale Bibliotheek in Den Haag, en in het buitenland tijdens schrijverstournees. De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Den Haag, het Nederlands Letteren Fonds, Fonds 1818 en andere particuliere fondsen, sponsors, donateurs en vele vrijwilligers.Afbeelding: Winternachten festival 2019 - foto Stephanie Jager, Jager & Kokemor Photography, ontwerp Eindeloos