Nikki Haley, de komende president van de Verenigde Staten?

Civis Mundi Digitaal #72

door Jan de Boer

Onthoud deze naam: Nikki Haley, die ongetwijfeld een gooi zal doen naar het presidentschap van de Verenigde Staten als kandidaat van de Republikeinse Partij. De vraag is alleen of zij dat in 2020 gaat doen of in 2024. Dat zal mee afhangen hoe het Donald Trump in de laatste twee jaren van zijn mandaat zal vergaan. Nikki Haley, 46 jaar, tot voor kort de ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties, geboren uit geïmmigreerde ouders uit de Penjab (India) in Zuid-Carolina, nauw verwant aan het milieu van de evangelisten en de joodse lobby’s en die van de pro-Israëlitische ’American Israel Public Affairs Committee’ (Aipac), beschikt over een geweldig politiek kapitaal. Nauwelijks 18 maanden in functie, trad ze in begon oktober 2018 af, betreurd door de overige leden van de Veiligheidsraad en de mondiale diplomatie die haar zagen als een pragmatische diplomaat in staat om een kanaal voor een dialoog open te houden met een regering die absoluut Anti-Verenigde Naties is. Zelfs de ’New York Times’ die je moeilijk kunt beschuldigen van vriendschap met Donald Trump, verklaarde dat Trump haar aftreden zal betreuren.

Nikki Haley volkomen nieuw op het gebied van buitenlandse politiek maar met een ijzeren wil zich een internationale statuur aan te meten werd in achttien maanden tijd het glimlachende gezicht van de Amerikaanse diplomatie. Maar de komst van de twee haviken Mike Pompeo en John Bolton zetten haar in de schaduw en zij besloot af te treden op het juiste moment vlak voor de ’midterms’ en een mogelijk vertrek van verschillende ministers.

 

Toch heeft haar aanwezigheid bij de Verenigde Naties een wat twijfelachtig beeld wat betreft haar overtuigingen en waarden. Ze heeft voor de Verenigde Staten met succes een offensieve houding wat betreft Syrië verdedigd, zware economische sancties tegen het Noord-Koreaanse bewind verkregen evenals een wapenembargo voor Zuid-Soedan. Ook wat betreft Rusland nam ze voortdurend een stevige positie in die in strijd was met de veel gematigder houding van Donald Trump. En zij slaagde erin een hervorming van de Verenigde Naties , gewenst door zowel de republikeinen en als de democraten, af te dwingen met substantiële bezuinigingen. Maar anderzijds bekritiseerde zij de NGO’s die strijden voor de mensenrechten, moedigde de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem aan, alsook de terugtrekking van de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs, uit de Unesco en met name ook uit het nucleaire akkoord met Iran. Natuurlijk spelen hier de Amerikaanse "realpolitik" en de electorale doelen, maar toch... Het geeft haar toch het imago van een kameleon.

 

Zeer bescheiden na haar aftreden, verscheen ze weer op het befaamde liefdadigheidsdiner van de ’Alfred E. Smith Memorial Foundation’ dat altijd druk bezocht wordt door politici, tv-sterren en zakenlieden. Marie Bourreau laat mij weten dat Nikki Haley aangekondigd werd als de toekomstige president van de Verenigde Staten. Haar gespeeld verbaasde reactie: "Nee, nee, ik ben geen kandidaat voor de presidentsverkiezingen in 2020, ik steun de herverkiezing van Donald Trump".

Maar tijdens het diner nam zij op spectaculaire wijze afstand van Donald Trump en maakte hem belachelijk wat betreft zijn desastreuze redevoering voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september jongstleden waar hij volkomen misplaatst zijn politieke successen in de Verenigde Staten aanprees hetgeen daar aanleiding gaf tot de nodige hilariteit.

De politieke komeet Nikki Haley zal ongetwijfeld proberen president van de Verenigde Staten te worden. Zij heeft als voorbeeld George W. Bush, die in 1971 door president Nixon benoemd werd tot ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Twee jaar later trad hij af om voorzitter van de Republikeinse Partij te worden waarna hij in 1989 als president van de Verenigde Staten werd gekozen.

 

Inderdaad, onthoud de naam Nikki Haley, een zeer wel mogelijke republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse Presidentsverkiezingen in 2020 of 2024.