ANV-Nieuwsbrief 20 november 2018

Civis Mundi Digitaal #72

Maatschappij

Vlaams-Nederlandse regeringstop 2018

Op 5 november 2018 vond de vierde Vlaams-Nederlandse top plaats in Middelburg. Deze ontmoetingen op het hoogste politieke niveau tussen Nederland en Vlaanderen vinden sinds 2011 plaats met het oog op het verbreden en verdiepen van de samenwerking op zo veel mogelijk concrete dossiers. Na afloop gaven beide regeringen een gezamenlijke verklaring.

Rijksoverheid

Maatschappij

Reactie Mark Rutte op Vlaams-Nederlandse regeringstop

Minister-president Mark Rutte gaf nog een persoonlijke verklaring na de regeringstop, waarin staat dat het mooi is te zien dat de Nederlands-Vlaamse samenwerking leidt tot heel concrete resultaten.

Rijksoverheid

Maatschappij

Vragen in Vlaams Parlement over de regeringstop

In reactie op vragen in de Commissie voor Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden, Internationale samenwerking en Onroerend Erfgoed van het Vlaams Parlement werden vragen gesteld over de Vlaams-Nederlandse regeringstop. De reactie van minister-president Bourgeois is vrij uitvoerig en bevat veel details.

Vlaams Parlement

Onderwijs

Nederland en Vlaanderen gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort

Vlaanderen en Nederland gaan samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem. Het gaat om een van de concrete afspraken die gemaakt zijn op de Nederlands-Vlaamse top in Middelburg.

VRT nieuws

Onderwijs

Steeds meer Vlaamse leerkrachten naar Nederland

Al sinds een tijdje gaan veel Vlaamse leerkrachten in Nederland werken. Vooral in de grensregio kiezen Vlamingen vaak voor een baan in een Nederlandse school.

VRT Nieuws

Maatschappij

Nieuwe oproep voor Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie

Voetballer Vincent Kompany doet een oproep voor een BENE-Liga. Een competitie met de beste ploegen van België en Nederland moet het niveau opkrikken en zo de kloof met de top weer kleiner maken.

De Standaard

Taal

De economische betekenis van taal

Wat is de economische betekenis van de taalsector? Hoe omvangrijk is deze sector eigenlijk? En zit er toekomst in? De Nederlandse Taalunie liet een verkenning van de taalsector maken en presenteerde een rapport hierover.

Taalunie

Maatschappij

Zestiende Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs

Nederland en Vlaanderen stellen samen jaarlijks 22.000 euro ter beschikking voor diepgravende journalistieke producties over Vlaams-Nederlands gerelateerde thema’s én voor uitwisselingsprojecten. Een beurs aanvragen kan tot 15 januari 2019.

VNJB

Maatschappij

Hoe Nederlanders en Vlamingen hun rijbewijs halen

In Nederland wordt het duurder om een rijbewijs te halen. Veel Nederlanders wijken uit naar Vlaanderen. Waarom is het in Nederland zo duur? Waarom is het rijbewijs halen in Vlaanderen goedkoper en welke methode wordt daar gevolgd? 

NOS

Taal

Reactie onderwijsminister op dalend aantal studenten Nederlands is onvoldoende voor Kamerleden

Kamerleden Zihni Özdil en Harry van der Molen nemen voorlopig nog geen genoegen met de antwoorden die Minister Ingrid van Engelshoven heeft gegeven over het dalende aantal studenten dat ervoor kiest om Nederlands te gaan studeren. De onderwijswoordvoerders zijn niet tevreden met haar antwoorden, daarbij wijzend op verschillende tegenstrijdigheden in de beantwoording van de minister.

Science guide

Film

’Rosie & Moussa’ wint prijs voor beste kinderfilm

De Vlaamse film Rosie & Moussa van Dorothée van den Berghe heeft de Cinekid Leeuw voor de beste kinderfilm van het Cinekid Festival in Nederland gewonnen.

Nu

Taal

Examen Nederlands voor nieuwkomers tijdelijk gestopt

In Nederland worden er per direct geen examens meer afgenomen voor het staatsexamen Nederlands als tweede taal. Op sociale media circuleren complete beschrijvingen en uitwerkingen van opdrachten uit eerdere examens. Daardoor is valsspelen wel erg gemakkelijk.

NOS

Maatschappij

Nederlands-Vlaamse samenwerking voor arbeidsbemiddeling

Er zijn heel wat Vlamingen die in Nederland werken, en omgekeerd. Dat kan zonder problemen, maar het is op het moment dat je in een uitkeringsstelsel komt dat je de verschillen opmerkt. Op maandag 29 oktober ondertekenden het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), dat in Nederland bevoegd is voor het organiseren van de begeleiding naar werk, en de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), de regisseur van de Vlaamse arbeidsmarkt, een samenwerkingsovereenkomst. Via deze samenwerking worden afspraken gemaakt over de manier waarop mensen die als arbeidsongeschikt erkend zijn in Nederland, begeleid kunnen worden naar werk in Vlaanderen, en omgekeerd.

Flanders in The Netherlands

Milieu

Antwerpen en Eindhoven onderzoeken plasmachemie voor nieuwe brandstoffen

Om de klimaatverandering binnen te perken te houden, is er onder meer behoefte aan duurzame chemie.De Universiteit Antwerpen en de Technische Universiteit Eindhoven kijken daarvoor samen naar plasma.

Flux Energie

Media

Nederlandse dramaserie ´KLEM´ te zien bij VRT

BNNVARA heeft het tweede seizoen van de hitserie KLEM aan de Vlaamse omroep VRT verkocht. Het eerste seizoen van de dramaserie was daar begin dit jaar te zien.

NU

Maatschappij

Tweede Kamer stimuleert grensoverschrijdende sport en cultuur

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de regering grensoverschrijdende sport- en cultuurevenementen gaat stimuleren. Dat bleek tijdens de behandeling van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

AHA 24 x 7

Economie

Familiebedrijf Blokker zoekt koper

Het winkelbedrijf Blokker heeft meer dan 400  winkels in Nederland en zo’n 100 in België en in beide landen 133 Big Bazars. Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer. Nu wordt gezocht naar een koper.

NOS

Economie

Smokkelwaar levert Belgische en Nederlandse fruittelers miljoenen op

Belgische en Nederlandse fruittelers smokkelen jaarlijks ondanks de Russische sancties ongeveer 70.000 ton peren naar Rusland. Daarmee verdienen ze naar schatting 56 miljoen euro per jaar, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Nu

Taal

Groot Dictee der Nederlandse taal in Vlaanderen

In 2016 stopten de VRT en NOS met het uitzenden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal op televisie. Op 7 december a.s. kunnen taalliefhebbers in zestig bibliotheken in Vlaanderen terecht om een Groot Dictee der Nederlandse Taal te maken.

Het Nieuwsblad

Taal

Groot Dictee der Nederlandse taal in Nederland

In Nederland wordt een Groot Dictee der Nederlandse Taal op 15 december a.s. uitgezonden in het radioprogramma De Taalstaat. Onze Taal maakte vijf dicteetestjes om te oefenen.

Onze Taal

Komende activiteiten


Donderdag 22 november 2018

Voordracht door Axel Buyse over het Nederlands in de wereld en de Vlaams-Nederlandse regeringstop

Gent

Zaterdag 1 december 2018

Colloquium Samenwerken loont. Troeven voor de Lage Landen

Bergen op Zoom

Vrijdag 28 december 2018

Bezoek tentoonstelling Pure Rubens en eindejaarsborrel

Rotterdam