Ons Erfdeel vzw in 2018 en 2019: tussen podium, papier en platform

Civis Mundi Digitaal #75

 

Beste lezer,


2018 was een belangrijk en goedgevuld jaar voor Ons Erfdeel vzw, zoals u kunt zien in onze tijdlijn hierboven. We sloten een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid, en zetten resoluut de plannen voor een digitale transitie op de rails. Op 1 september kwam een coördinator voor een Engelstalig webplatform in dienst. Onze verhalen, geschreven door scherpe pennen van geloofwaardige stemmen, verdienen een groter, breder en jonger publiek.

We brachten ook een theatervoorstelling in het Frans over leven en werk van Marguerite Yourcenar naar Antwerpen en Gent, en een multimediale en meertalige voorstelling over de Eerste Wereldoorlog naar Parijs en Brussel. Meertaligheid zit in ons DNA. En juist daarom hebben we in 2018 zonder complexen het Nederlands en de cultuur van de Lage Landen wereldwijd uitgedragen.

Dat zullen we ook in 2019 doen. Het uitgangspunt blijft: hoogwaardige inhoud, de drager kan variëren.

De jaarboeken The Low Countries en De Franse Nederlanden-Les Pays-Bas Français zijn voor het laatst verschenen in 2018, en worden vervangen door de ambitieuze online platformen: www.the-low-countries.com en www.les-plats-pays.com. De lancering is voorzien voor 1 april 2019.

Op de Franstalige website komen de artikelen van ons tijdschrift Septentrion, dat nog wel van de drukpersen zal rollen. Ook het moederblad Ons Erfdeel blijft bestaan, maar krijgt volgend jaar eveneens een volwaardige website: www.de-lage-landen.com.

U kunt ons dus blijven lezen op papier, maar voortaan ook veel meer op het wereldwijde web.

Wij wensen u een hartverwarmend eindejaar en een inspirerend 2019.
 
Luc Devoldere
Hoofdredacteur