Civis Mundi Digitaal #79
Taal
KNAW gaat adviseren over de neerlandistiek
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zal op verzoek van de minister van OCW een advies uitbrengen over de situatie bij de universitaire opleidingen Nederlandse Taal en Cultuur. Vanaf 4 maart 2019 is een commissie onder voorzitterschap van prof. dr. Lex Heerma van Voss (Huygens ING en Universiteit Utrecht) aan het werk. Het advies zal rond de zomer 2019 verschijnen.
Taal
Pleidooi voor terugkeer van de literatuur in het vak Nederlands
Waarvoor werd gevreesd, is uitgekomen: de Vrije Universiteit in Amsterdam biedt de studie Nederlands niet meer aan wegens te weinig belangstelling. Eerder was de bachelor al ondergebracht bij Literatuur en samenleving: Nederlands. De zorg die al heel lang in de neerlandistiek leeft, kreeg veel aandacht in de media, die u niet zal zijn ontgaan. In een opiniestuk in de Volkskrant wordt gepleit voor een radicale terugkeer van de literatuur in het schoolvak Nederlands.
Taal
Vlaams minister Crevits wil samenwerking met Nederland voor crisis in neerlandistiek
Ook in Vlaanderen is er grote zorg over de bedreiging van de neerlandistiek. Een van de redenen voor de tanende belangstelling voor taal is de promotie van STEM-richtingen (STEM = Science, Technology, Engineering, Mathematics) in het onderwijs. “Door de voorrang te geven aan dit soort disciplines, wordt er onbedoeld of bedoeld afbreuk gedaan aan een taalopleiding en het literatuuronderwijs”, zegt professor Yves T’Sjoen in het VRT-journaal. In een reactie zegt minister Crevits dat zij samen met haar Nederlandse collega wil bekijken hoe de instroom van de studenten Nederlands kan worden vergroot.
VRT →
Cultuur
LOCUS doet oproep voor bijdragen over culturele plaatsen
Het digitale tijdschrift LOCUS nodigt onderzoekers uit een bijdrage te leveren rond het thema culturele plaatsen. Zowel meer theoretische, reflectieve bijdragen (Waarom ligt de nadruk vaak op temporele begrippen in de kunst- of literatuurbeschouwing? Kunnen de temporele en ruimtelijke dimensie wel los van elkaar beschouwd worden?) als bijdragen die een specifieke casus behandelen (een historische plek, gebouw, kunstwerk of tekst) zijn welkom. Insturen kan tot 31 maart 2019.
LOCUS →
Onderwijs
Scholen in West-Brabant werven docenten in Vlaanderen
Krapte op de docentenmarkt dwingt onderwijsstichting Lowys Porquin, met 31 (basis)scholen in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen en Tholen, in haar zoektocht naar nieuw personeel zelfs tot over de grens. Naar het voorbeeld van KPO Roosendaal is er een campagne gestart om Vlaamse leerkrachten te werven.
Onderwijs
De grens over om voor de klas te staan
Dagelijks rijden leerkrachten uit België de grens over om in Nederland voor de klas te staan. Waarom? En, hoe anders is dat? Vier grenswerkers vertellen over hun motieven. “Hier kan ik een verschil maken.”
Film
Filmkeuring België gaat over op Nederlands systeem
Belgische distributeurs van films gaan vanaf november dit jaar hun eigen films en series voorzien van symbolen die aanwijzingen geven voor welke kijkers ze geschikt zijn.“We gaan over op het Nederlandse systeem, want dat van ons was duidelijk verouderd”, zegt minister van Media, Sven Gatz, tegen VRT NWS.
VRT →
Taal
De zegen van de standaardtaal
De Nederlandse Taalunie heeft een nieuwe visie op taalvariatie en taalvariatiebeleid gepresenteerd. Een visie met zinvolle aanbevelingen, vindt Peter Debrabandere, maar helaas wordt er te weinig op het belang van standaardtaal gewezen.
Maatschappij
Juridische onhandigheden in Baarle
Mevrouw Matthysen woont half in België, half in Nederland: de grens loopt pal onder haar voordeur door. Aan weerszijden van de grens is haar woning een rijksmonument. Dat maakt dat twee monumentencommissies toestemming moeten geven voor een verbouwing of renovatie, en het eens moeten worden over een subsidie. En in België gelden andere monumentenregels dan in Nederland.
NRC →
Film
Zorgen over kwaliteit Nederlandse film
De Nederlandse film loopt internationaal gezien achter, vinden Nederlandse filmmakers. Met de resultaten van een enquête onder Nederlandse filmregisseurs, scenaristen en acteurs moet een debat op gang worden gebracht over de kwaliteit van de Nederlandse film.
NU →
Economie
Vlaams-Nederlandse Handelsdag 2019
Workshops die u onderdompelen in de Nederlandse en Vlaamse economie en zakencultuur, bedrijven ontmoeten, uitbreiding van kennis en contacten, een netwerkplein en informatiestands. Het wordt allemaal mogelijk gemaakt op de Vlaams-Nederlandse Handelsdag op 23 mei 2019.
Voka →
Letteren
Oproep aan leeskringen voor programmering Afrikaanse roman
Onderstaande oproep staat niet op de website, maar heeft De Week van de Afrikaanse Roman op Twitter geplaatst.
“OPROEP VOOR LEESKRINGEN - Van 20 t/m 29 september vindt de vierde Week van de Afrikaanse roman plaats. Durft jouw leeskring het aan om een Afrikaanstalige roman op het programma te zetten? Neem contact met ons op en misschien komt één van onze schrijvers bij jullie langs!”
Week van de Afrikaanse Roman →
Mobiliteit
Bedrijven willen goede wegverbinding tussen Gent en Goes
Nederlandse en Vlaamse bedrijven pleiten er bij hun verkeersministers voor om snel iets te doen aan de flessenhals bij de grensovergang Tractaatweg-N243 bij Zelzate. Nu Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent zijn gefuseerd tot North Sea Port, moet er een snelle, goede verbinding tussen Goes en Gent zijn.
Kunst
App voor de collectie Hollandse School van de KMSKB
Met de nieuwe app Second Canvas Fine Arts Belgium start een ontdekkingstocht in de Nederlandse Gouden Eeuw. Aanleiding voor de app is de opening van de gerenoveerde vleugel van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel met een honderdtal schilderijen uit de Hollandse school van de 17e eeuw.
Zuid-Afrika
Het Afrikaans wordt gevierd in Europa maar staat in eigen land onder druk
Terwijl het Afrikaans in de Lage Landen wordt gevierd met talrijke optredens van schrijvers en toneelmakers, voordrachtkunstenaars en acteurs, krijgt de taal in eigen land vandaag vooral klappen uitgedeeld door universiteitsbesturen en de ANC-regering.
Knack →
Taal
Onderwijsinspectie: taalbeleid hogeronderwijsinstellingen voldoet niet aan de wet
Op 21 december heeft de Onderwijsinspectie haar rapport gepubliceerd over het Nederlands als voertaal in het hoger onderwijs. Beter Onderwijs Nederland (BON) concludeert dat het een vernietigend rapport is, waaruit blijkt dat de meeste universiteiten en hogescholen maar wat doen op taalgebied.
BON →
Maatschappij
Hereniging tussen Noord-Brabant en Zuid-Brabant?
Onafhankelijkheid, meer samenwerking of juist een hereniging tussen Noord-Brabant en het Belgische Zuid-Brabant van weleer? Tot 1830 een volwaardige provincie van het Hertogdom Brabant. Ruim veertig Brabanders debatteerden op initiatief van Pacte des Cygnes in Tilburg over de Brabantse identiteit.
Personalia
Gedenksteen voor historicus Johan Huizinga
Het 100-jarig bestaan van zijn magnum opus Herfsttij der Middeleeuwen was aanleiding om voor historicus en schrijver Johan Huizinga een gedenksteen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam te plaatsen. Voordat minister Ingrid van Engelshoven (OCW) de steen onthulde, hield zij een toespraak.
Economie
Nederlandse supermarkt Jumbo rekent op honderd vestigingen in Vlaanderen
In november opent Jumbo zijn eerste Vlaamse vestiging in Pelt. Het bedrijf ziet mogelijkheden voor meer dan honderd winkels in Vlaanderen. Op termijn wil Jumbo naast klassieke supermarkten andere formules introduceren, zoals de verssupermarkt en de kleine stadswinkel.
Economie
Kortingsacties van Albert Heijn in Vlaanderen schaden de economie
Met ‘Hollandse prijzen’ trekt Albert Heijn in Vlaanderen klanten. Nu ook Jumbo er vestigingen wil openen, regent het zelfs bonuskortingen bij AH. Klanten blij, concurrenten boos: “Deze race naar de bodem schaadt de hele economie”.
Geschiedenis
Bart van Loo vertelt de geschiedenis van de Lage Landen
Op twitter heeft de schrijver van De Bourgondiërs het over “Wellicht het beste interview dat me al te beurt viel”. Een uur lang kunt u naar Bart van Loo luisteren op Radio 1 van NPO waar hij vertelt over de vroege Nederlandse eenwording.
NPO →
Maatschappij
Minder vrachtverkeer, maar meer binnenvaart door havensamenwerking
Voor 2016 was er geen vaste containerdienst tussen de vier havens op de route Rotterdam en Gent. Een groot deel van de containers dat nu per schip zuidwaarts gaat, werd met vrachtwagens getransporteerd. Het logistieke bedrijf Danser Group zorgde voor een containerverbinding waarmee het jaarlijks 15.000 containers per binnenschip tussen Rotterdam en Gent vervoert. Daardoor zijn er minder files en is er minder uitstoot van het broeikasgas CO2. En het bedrijf voorziet nog meer groei.
Letteren
De Nederlandse en Vlaamse poëzie
Vorige maand was het Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Dichter Ingmar Heytze en de stadsdichter van Antwerpen Maud Vanhauwaert waren te gast bij de Nederlandse radiozender NPO 1 en kregen de vraag voorgelegd of er een verschil is tussen Nederlandse en Vlaamse poëzie.
Maatschappij
Nederlandse supertrucks mogen België in
Langere en Zwaardere Vrachtwagens (LZV’s) rijden al bijna twintig jaar rond, maar van een echte doorbraak kwam het tot dusver niet. Transport en Logistiek Nederland schat dat er van de 136.000 vrachtwagens zo’n 2000 LZV’s zijn. Jaarlijks komen er 200 bij. “Maar nu kan het echt hard gaan. Vlaanderen is opengesteld voor Nederlandse LZV’s, Wallonië houdt ook een proef en dan wordt het interessant.”
Taal
Positief effect van Engels in de kleuterklas is ver te zoeken
Zo’n 20 procent van de basisscholen begint tegenwoordig al in groep 1 met Engels. Zo zouden kinderen de taal sneller oppikken, maar die voorsprong blijkt ver te zoeken. Tenminste: in de huidige situatie, waarbij één uur per week de standaard is.
BNR →
Theater
Oproep Toneelschrijfprijs 2019
Nederlandstalige toneelteksten die in het seizoen 2018-2019 in première zijn gegaan, kunnen tot 1 april ingezonden worden voor de Toneelschrijfprijs 2019.
Economie
Nederlandse en Vlaamse suikerbietenmaatschappijen gaan samenwerken
Suikerfabriek De Dinteloord gaat de komende campagne bieten uit Vlaanderen verwerken. Het gaat om een periode van minimaal drie jaar waarin de bieten uit West-Vlaamse polders verwerkt worden in de fabriek van Dinteloord.
Cultuur
De Nederlandse en Vlaamse serie ‘De Luizenmoeder’
Marc van Oostendorp van neerlandistiek.nl laat wat fragmenten zien uit de Nederlandse en Vlaamse Luizenmoeder en geeft daar een uitleg over.
YOUTUBE →
Maatschappij
Antwerpen gaststad voor BENE-league handbal 2019 en 2021
Met de organisatie van de BENE-League Final Four willen de handbalbonden het tophandbal op clubniveau in België en Nederland op een hoger niveau brengen, zowel qua publieks-organisatie als qua sportieve uitstraling. Dit jaar vindt het evenement plaats in het weekend van 30 en 31 maart in Antwerpen.
Media
Vlaamse ‘Wie is de mol’ op NPO Start Plus
De Nederlandse publieke omroep stelt op zijn website NPO Start Plus (de betaalde variant) alle uitzendingen van de Vlaamse Wie is de mol? beschikbaar.
Toerisme
Ieper wil cruisetoeristen en Nederlanders aantrekken
Nu de herdenking van 100 jaar Grote Oorlog voorbij is, verwacht Ieper dat minder herdenkingstoeristen de stad zullen bezoeken. Daarom wil Ieper ook op andere toeristen mikken. De stad heeft twee specifieke groepen in gedachten: cruisetoeristen en Nederlanders.
VRT →
Komende activiteiten
Donderdag 14 maart 2019
Ontmoetingsdag Onderwijs in Belgisch en Nederlands Limburg
Zaterdag 30 maart 2019
Ledendag ANV-Nederland met lezing Belg en Bataaf. Het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden 1813-1815 door Frank Judo en bezoek Museum Valkhof
Zaterdag 6 april 2019
Ledendag ANV-Vlaanderen met bezoek aan het Snijders&Rockoxhuis