Stichting Vluchteling gaat in de aanval met onderwijs

Civis Mundi Digitaal #79

Dankzij 2.4 miljoen EUR van de Nationale Postcode Loterij gaat Stichting Vluchteling in de aanval met onderwijs

Vanochtend heeft Stichting Vluchteling 2.4 miljoen EUR ontvangen van de Nationale Postcode Loterij waarmee duizenden vluchtelingenkinderen in Niger in Afrika weer naar school kunnen.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling is zeer verheugd met het geld van de Nationale Postcode Loterij: ‘We gaan er scholen mee renoveren, er komen nieuwe toiletten en wasbakken, we trainen onderwijzers en schoolinspecteurs, en we schaffen er schoolmaterialen voor leerkrachten en kinderen mee aan. En we geven vluchtelingenkinderen ook extra aandacht op school om hun trauma’s te verwerken,’ aldus Ceelen.

In het zuidwesten van Niger, in de Diffa-regio, zijn tienduizenden vluchtelingen uit buurland Nigeria aangekomen op de vlucht voor oorlog en geweld. ‘De terreurbeweging Boko Haram, wat ‘Westers onderwijs is een zonde’ betekent, slaat er hard toe en ronselt onder kansloze kinderen,’ volgens Ceelen. ‘Pubers die niet naar school gaan, en geen toekomst zien, zijn snel verleid met een Kalasjnikov of bromfiets’, zegt ze.

‘De toekomst van een hele generatie staat op het spel, en ik ben blij dat we nu het onderwijs voor deze kwetsbare vluchtelingenkinderen op een hoger plan gaan tillen en een einde maken aan de uitzichtloosheid,’ zegt de directeur van Stichting Vluchteling.

Bijzonder aan het onderwijsprogramma van Stichting Vluchteling is dat vluchtelingen moeders nadrukkelijk in de organisatie worden betrokken, om ervoor te zorgen dat ook hun dochters weer naar school gaan.

De bekendmaking van de schenking aan Stichting Vluchteling in het RTL4 televisieprogramma Koffietijd vanochtend is gedaan in aanloop naar het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij op 4 maart. Dan maakt de Loterij bekend welk bedrag zij in totaal dankzij haar deelnemers aan Goede Doelen organisaties kan schenken.