De business van de anti-vaccinatie

Civis Mundi Digitaal #83

door Jan de Boer

De anti-vaccinatie beweging heeft een uiterst commercieel karkater. En dat voor een beweging die zegt tegen vaccins te zijn omdat die winstgevende creaties zijn van de lobby van de geneesmiddelenindustrie. Een handje vol ondernemingen en ‘experts’ proberen zo sinds verscheidene jaren het wantrouwen tegen vaccins financieel uit te buiten en gebruiken daarvoor alle mogelijkheden die internet hun biedt.

Het zeer polariserende onderwerp is een bron van zwendel voor hun ‘informatie’-websites die groepen Facebook gebruiken om bezoekers te trekken en zich zo door deze publiciteit te laten financieren. Anderen verkopen aanvullende voedingsmiddelen of ‘natuurlijke’ geneesmiddelen. De website ‘Santé Nature Innovation‘ die artikelen tegen de ‘gedwongen vaccinatie‘ het licht doet zien, wordt gepubliceerd door de onderneming SNI met haar zetel in Zwitserland, die ook  ‘natuurlijke’ producten verkoopt. SNI werd eind 2017 door de Franse consumentenorganisatie ‘Que Choisir’ aan de schandpaal genageld voor haar zogenaamde miraculeuze medicijnen en haar buitengewoon agressieve commerciële praktijken.

De meeste van deze websites zijn gelieerd aan kleine ondernemingen, of aan bescheiden verenigingen waarvan de grote meerderheid een anti-vaccinatie politiek propageert en dat dat meer uit overtuiging dan uit winstbejag lijkt te doen. Maar de beweging heeft ook zijn bestsellers, boeken of video’s zoals de Amerikaanse documentaire ‘Vaxxed’ die gebaseerd is op de in diskrediet geraakte werken van de vroegere arts Andrew Wakefield die onder meer zei een relatie tussen het vaccin mazelen-bof-rode hond(ROR) en autisme te hebben ontdekt.

Alle vervolgonderzoeken hebben aangetoond dat er geen enkele relatie tussen deze handicap en het vaccin bestaat. Andrew Wakefield werd door de Vereniging van Artsen geroyeerd na de publicatie van een onderzoek van de Britse wetenschapsjournalist Brian Deer. Deze onthulde dat Wakefield niet alleen de resultaten van zijn onderzoek had gemanipuleerd, maar dat hij in die periode ook betaald werd door de advocaten van ouders die een proces tegen het laboratorium dat het vaccin ROR produceert, aanspanden. Sindsdien leeft Andrew Wakefield van goed betaalde conferenties. De aan hem gewijde documentaire ‘The Pathological Optimist’ (2017) liet zien dat hij ongeveer 50.000 euro ophaalde tijdens een galadiner voor het financieren van een proces tegen laster dat hij tegen Brian Deer aanspande. Wakefield werd ook betaald door diverse stichtingen. Twee jaar geleden toonde een gezamenlijk onderzoek van ‘Times’ en de tv-zender Kanaal 4 aan, dat de stichting ’Strategic Autism Initiative’ die hij mee opgericht had, hem over vijf jaar rond de 300.000 euro had uitgekeerd oftewel 41 procent van de door de stichting ingezamelde giften.

De oppositie tegen de vaccinatie heeft overigens geen verzekerde inkomsten. Een vervolgproject van de documentaire ‘Vaxxed’ kon niet gerealiseerd worden met slechts 75.000 ingezamelde euro’s, terwijl de producent op het dubbele had gehoopt. Een ander project, een documentaire waarin Wakefield de eerste rol zou hebben, en die gefinancierd zou worden door de website Indiegogo voor participatieve financiering, haalde het ook niet: er werd slechts 2000 euro bijeengebracht oftewel 1 procent van het gehoopte bedrag.

De aantrekkingskracht van dit thema die voor de websites niet meer dan een ‘lokvogel’ is, zou veel minder gebruikt worden als de belangrijkste sociale media beperkingen aan de verspreiding van deze onzinnige en gevaarlijke theorieën zouden opleggen …