Alle mensen zijn intellectuelen

Civis Mundi Digitaal #83

Aankondiging van: Antonio Gramsci, Alle mensen zijn intellectuelen. Uitgeverij Vantilt, 2019.

Hij geldt als het brein achter het cultuurmarxisme en een inspiratiebron voor zowel links als rechts: de Italiaanse filosoof Antonio Gramsci (1891-1937). Alle mensen zijn intellectuelen maakt Gramsci’s beroemde gevangenisnotities nu toegankelijk voor een Nederlands publiek, met een uitgebreide toelichting door historicus en vertaler Arthur Weststeijn. Wat maakt Gramsci bijzonder en waarom is hij een eeuw na dato weer springlevend? 

 

Macht, wist Gramsci, draait vooral om cultuur, want elk mens heeft de intellectuele vermogens om deel te nemen aan de strijd om hegemonie. Politiek bestaat daarom vooral uit ideeënstrijd. Volgens hedendaagse critici zette Gramsci met die analyse aan tot een cultuuroorlog die linkse intellectuelen inspireerde tot een ‘lange mars door de instituties’. Maar juist rechts lijkt vandaag de dag op een gramsciaanse wijze terug te vechten: van een docenten-meldpunt van FVD tot de ‘gladiatorenschool’ van Steve Bannon.

Wie die cultuurstrijd wil begrijpen en wil inzien hoe macht, politiek en cultuur vervlochten zijn, moet Gramsci’s baanbrekende gevangenisnotities lezen.

 

OVER HET BOEK
ISBN 9789460044250
paperback, 272 pagina’s
€24,50
Verschijnt 1 mei

 

 

OVER DE AUTEUR
De Italiaanse filosoof en politicus Antonio Gramsci (1891-1937) staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste marxistische denkers. Honderd jaar geleden, op 1 mei 1919, richtte hij het tijdschrift L’Ordine Nuovo op, waarmee hij de aanzet gaf tot een nieuwe manier van denken over filosofie, cultuur en politiek. Alle mensen zijn intellectuelen is een toegelichte selectie van zijn gevangenisnotities, geschreven achter de tralies ten tijde van het fascistische regime van Benito Mussolini.

 

OVER DE VERTALER & BEZORGER
Arthur Weststeijn (1980) is historicus, universitair docent aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Hij is woonachtig in Amsterdam en schreef meerdere boeken, meest recent: Proeftuin Italië: Hoe het mooiste land van Europa de moderne politiek uitvond.