Een verhaaltje over dieren en mensen: Over de rijkdom van de slak; Annelies Spaargaren

Civis Mundi Digitaal #83

door Piet Ransijn

 

De dieren hielden een grote vergadering om uit te vinden hoe ze zich zouden kunnen beschermen tegen de roofbouw van de mensen.

“Van mijn nemen ze bijna alles,” klaagde de koe. “Ze nemen mijn melk, mijn vlees en mijn huid.”

“Het gaat mij niet veel beter,” zei de kip. “Eerst nemen steeds mijn eieren weg en uiteindelijk moet ik aan het spit.”

“Van mij nemen ze het vlees en mijn mooie huid,” knorde het varken. “Het is schandalig.”

“Je hebt helemaal gelijk,” viel de kanarievogel hen bij. “Ze sluiten mij op, omdat ze mijn gezang zo mooi vinden. Had ik maar niet zo’n mooie stem.”

En zo hadden allemaal wel iets te klagen: de herten, de hazen, de vogels en de vissen, de walvissen en de zeehonden, de luipaarden en de olifanten.

Toen allen hun bezwaren hadden genoemd, klonk er de zachte stem van de slak: “Wat ik heb, zouden de mensen onmiddellijk van mij afnemen, als ze dat konden. Want ik heb precies wat ze het meeste missen om goed te kunnen leven: ik heb de tijd en dat helpt me om thuis te komen bij mezelf. Daarom ben ik dankbaar voor dat wat de goede God mij geschonken heeft.”

 

Ontleend aan: Annelies Spaargaren, Van wonden naar wonderen: Hoe je je hart opent naar een vreugdevol leven. 2019 ISBN 9789493049086 (p 257). https://eye-openers-therapy.com/boek-lezingen/

Dit boek bevat voorbeeldverhalen bij de Eye-Openers therapie ter illustratie van trauma’s, innerlijke (oer)wonden en wegen tot genezing, die door de verhaaltjes worden verduidelijkt.