2Doc: The trial of Ratko Mladic | 20 mei

Civis Mundi Digitaal #84

Maandag 20 mei, 20.25 uur, NPO 2

Mladic is door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag aangeklaagd voor de ergste wreedheden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2Doc: The trial of Ratko Mladic worden zowel de verdediging als de aanklagers gevolgd tijdens dit grootste strafproces sinds Neurenberg.

 

Ratko Mladic

 

Op 22 november 2017 wordt de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladic schuldig bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid en tot levenslang veroordeeld. Mladic was in de jaren negentig van de vorige eeuw één van de beruchtste hoofdrolspelers in de Bosnische oorlog. Zijn naam was synoniem aan de moord op meer dan 7.000 moslimmannen en -jongens in Srebrenica in 1995.

 

2Doc: The trial of Ratko Mladic volgt het proces tegen Mladic, dat in 2012 van start ging, gedurende vijf jaar van beide kanten. Met de volledige toegang die de filmmakers kregen tot zowel de aanklagers en getuigen van destijds als de verdedigers, Mladic’ familie en zijn aanhangers in Bosnië, wordt een zwarte bladzijde in de Europese geschiedenis gereconstrueerd.

 

Regie Henry Singer en Rob Miller, geproduceerd door Sandpaper Films, een internationale coproductie met o.a. VPRO.

 

Uitzending maandag 20 mei om 20.25 uur op NPO 2

Website: vpro.nl/mladic