Next Nature Night: Is technologie onze natuurlijke toekomst? | 4 juni

Civis Mundi Digitaal #85

 

Dient technologie de mens, of dienen wij de technologie?

Onze wereld zit vandaag de dag vol met aangelegde natuurgebieden, designerbaby’s en gekweekt vlees. Hoe natuurlijk is onze natuur eigenlijk nog? Tegelijkertijd zien we dat we zo weinig controle hebben over bijvoorbeeld het internet of de financiële markten, dat deze zich bijna als een natuurkracht gedragen.

We staan namelijk op een kruispunt in onze geschiedenis: als we niet uitkijken wordt het Antropoceen (het tijdperk van de mens) binnenkort vervangen door het ‘Technoceen’, het zogenaamde tijdperk van de technologie. Als we willen dat mensen –en andere bio-organismen– overleven, zullen we de verantwoordelijkheid moeten nemen om technologie en natuur met elkaar in balans te brengen. We kunnen niet meer terug naar een puur ‘natuurlijke’ wereld, maar kunnen wel vooruit, naar een ‘Next Nature’: een wereld waarin technologie en mens samenwerken.

In deze Next Nature Night kijken we naar de toekomst, en vragen we ons af: wordt het een nachtmerrie, of eerder een droomscenario? Filosoof Koert van Mensvoort presenteert zijn nieuwe boek Next Nature: Waarom technologie onze natuurlijke toekomst is, uitgegeven door Maven Publishing i.s.m. Next Nature Network. Hij gaat onder leiding van Eva de Valk (techjournalist) in gesprek met Floris Kaayk (kunstenaar), Lonneke Gordijn (oprichter Studio Drift) en Anna Gimbrère (wetenschapsredacteur en -presentatrice) over de mogelijkheden van een samenwerking tussen mens en technologie, en de impact van de immense technologische ontwikkelingen op onze planeet. Ook is er de feestelijke overhandiging van het boek aan de jonge klimaatstrijdster Lilly Platt (10), die met Plastic Pickup een stevig steentje bijdraagt!

 

Meer info op rodehoed.nl