The Future of Freedom of Religion | 27/28 juni

Civis Mundi Digitaal #85

Een rechtsfilosofische beschouwing over de wettelijke verankering van vrijheid van religie in heden, verleden en toekomst

Op 27 juni promoveert Barry Bussey op zijn proefschrift over de ‘revolutie binnen het juridische werkveld tegen wettelijke ondersteuning van vrijheid van religie‘. Bussey stelt dat er een juridische revolutie gaande is tegen de wettelijke verankering van religieuze vrijheid. Volgens hem is dit te wijten is aan het onvermogen van de wet om weerwoord te bieden aan critici van religie die strijden voor gendergelijkheid: een fenomeen dat naar zijn mening een bedreiging vormt voor iedere publiekelijke religieuze organisatie.

Naar aanleiding en ter ere van zijn promotie zal Bussey op 28 juni een lezing geven over de historische en filosofische achtergrond van vrijheid van religie, en de status van deze vrijheid vandaag de dag binnen het sociale en wettelijke kader van de samenleving.

Professor Iain Benson zal ook aanwezig zijn als co-spreker. Benson is rechtsfilosoof en Professor of Law aan The University of Notre Dame te Sydney, Australië. Zijn rechtsfilosofische werk richt zich onder andere op onjuist gebruik van termen als ‘seculair’, ‘gelovig’ en ‘non-religieus’, en de verwarring die dit ‘misbruik’ met zich meebrengt, zowel in juridische setting als daarbuiten. Verder pleit hij voor een samenleving waarin ook religieuze aspecten de ruimte krijgen, opdat religieuze en niet-religieuze individuen en organisaties in waarde met elkaar kunnen samenwerken, zonder noodgedwongen overeenstemming te bereiken.

De lezing is Engelstalig en zal plaatsvinden in de Lorentzzaal (zaal A.144) in het Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25 te Leiden. De lezing vangt aan om 19:00 uur en duurt tot ongeveer 20:30 uur. Na afloop is er een borrel.

Aanmelding via svdiqit@gmail.com is verplicht!