Idee van het proza

Civis Mundi Digitaal #86

Aankondiging van: Giorgio Agamben, Idee van het proza. Uitgeverij Boom Filosofie, 2019.

 

Idee van het proza van Giorgio Agamben verschijnt 18 juni bij Boom uitgevers Amsterdam


Idee van het proza (eerste uitgave 1985) is een schakel tussen Agambens vroege taalfilosofische werk en zijn latere politiekfilosofische studies. Filosoof René ten Bos schreef een nawoord.

Idee van het proza
In 33 filosofische miniaturen, variërend van kleine traktaten tot korte verhalen en fabels, belicht Agamben de idee van onder meer taal, denken, gerechtigheid, studie, muziek en geluk. Daarbij put hij uit een breed scala aan bronnen: van de Talmoed tot de mystici, van Willem van Aquitanië tot Ramon Llull en van Franz Kafka tot Paul Celan. In dit unieke werk probeert Agamben niet alleen nieuwe ideeën, maar ook een nieuwe filosofische taal te ontwikkelen.
 
’Een absoluut hoogtepunt in Agambens omvangrijke oeuvre. Geen van zijn andere boeken is zo muzikaal, zo enigmatisch en zo Italiaans.’ – René ten Bos, filosoof en voormalig Denker des Vaderlands
 
Fragment uit Idee van het proza
‘Een beslissende ervaring waarvan gezegd wordt dat je er zo moeilijk over kunt vertellen, is helemaal geen ervaring. Zij is niets anders dan het punt waarop we aan de grens van de taal raken. Maar waar we dan aan raken is duidelijk geen ding dat zo nieuw en overweldigend is dat ons de woorden ervoor ontbreken: het is eerder de stof in de zin waarin we spreken van “stof voor een roman”, “stof tot nadenken” of “leerstof”. Wie in die zin op zijn stof stuit, vindt gemakkelijk zijn woorden.’ – Giorgio Agamben in Idee van het proza.

Over de auteur
Giorgio Agamben (1942) is een hedendaagse Italiaanse filosoof. Zijn filosofische werken op het gebied van taal, cultuur, godsdienst en politiek zijn in vele talen vertaald. Bij Boom verschenen eerder Homo sacer (2002, in samenwerking met Parrèsia) en Profanaties (2016).

Giorgio Agamben – Idee van het proza | Oorspronkelijke titel: Idea della prosa, vertaling: Ineke van der Burg | Verschijnt 18 juni bij Boom uitgevers Amsterdam | ISBN 9789024418886 | paperback, 152 pagina’s | verkoopprijs € 22,50