Nicaragua en president Daniel Ortega verslaafd aan de macht

Civis Mundi Digitaal #106

door Jan de Boer

Eenmaal aan de macht gekomen veranderen vroegere vrijheidsstrijders, waar ook ter wereld, vaak in dictatoriale machtshebbers als die zij vroeger bestreden. Dat zien we ook in Nicaragua, waar president Daniel Ortega er zonder scrupules alles aan doet om bij de verkiezingen in november dit jaar herkozen te worden.

De repressieve val sluit zich nog wat verder voor de Nicaraguaanse oppositie. Op 21 december vorig jaar nam het parlement, waarin de partij van Ortega, het Sandinistische Front van Nationale Bevrijding, de meerderheid heeft, in een recordtempo een wet aan, die feitelijk de kandidaten van de oppositie van de algemene verkiezingen in november 2021 uitsluit. De wet, getiteld « Verdediging van de rechten van het volk op vrijheid, onafhankelijkheid en zelfbeschikking voor de vrede » verhindert iedereen zich kandidaat wil stellen, die door het regime beschouwd wordt als « verraders van het vaderland », met name diegenen die « eisen, ondersteunen en zich feliciteren met de opgelegde sancties tegen de staat Nicaragua ». De wet sluit ook hen uit die « een staatsgreep willen of financieren of militaire interventie vragen of economische blokkades voorstellen en organiseren ». Ortega, die sinds 2007 aan de macht is na het land van 1979-1990 geregeerd te hebben, presenteert zich bij de presidentsverkiezingen voor een vierde mandaat.

« Deze misdadige wet is een wanhopige daad van een dictatuur die iedere keer op minder steun van de bevolking kan rekenen. Ortega wil elke opposant in het politieke spel uitsluiten die een gevaar vormt voor zijn blijvend aan de macht zijn », laat Felix Maradiaga van de Nationale Blauw -Witte Eenheid mij weten. De vroegere sandinistische guerrillastrijder heeft in 2018 het hoofd moeten bieden aan massale manifestaties tegen zijn regime. Hij zag in deze manifestaties een staatgreep. De gewelddadige onderdrukking van de protesten kostten 328 mensenlevens en meer dan 2000 gewonden.

Joseph Borrel van de Europese Unie zei in december vorig jaar dat deze wettekst « een stap te meer is in de intimidatie van het Nicaraguaanse volk en het land steeds verder verwijdert van de rechtsstaat ». De directeur van de afdeling Amerika van de organisatie Human Rights Watch, José Miguel Vivanco, waarschuwde dat de wet « weinig of geen hoop laat voor vrije en rechtvaardige verkiezingen in Nicaragua ». De tekst rond een in oktober vorig jaar door de regering gelanceerd wettelijk offensief af met drie andere door het parlement aangenomen vrijheidsbeperkende wetten: die « voor de regeling van buitenlandse waarnemers, hulporganisaties en acties », de « speciale wet voor cyberdelicten » en die « voor haatzaaien met levenslange gevangenisstraf ». Met deze nieuwe wet krijgt het autoritaire optreden van het regime overduidelijk een totalitair karakter.

Na de wrede onderdrukking van 2018 en de installatie van een echte politiestaat is de oppositie nog altijd zeer verdeeld, terwijl de verkiezingen al in november gehouden worden. Het is erg moeilijk de verschillende politieke stromingen bij elkaar te brengen, omdat de opposanten – voor zover ze niet in ballingschap zijn – lijfelijk verhinderd worden om zich van de ene naar de andere regio te verplaatsen of zelfs hun huis te verlaten, terwijl hun families voortdurend door de politie worden bestookt.

Ortega profiteert nu van de verdeeldheid van de oppositie en van de leningen van de Centraal-Amerikaanse bank voor economische integratie (443 miljoen dollar) en van het Internationale Monetaire Fonds (185 miljoen dollar) na de orkanen Eta en Iota. Het door de Organisatie van Amerikaanse Staten gegeven uitstel tot mei 2021 voor electorale hervormingen die transparante verkiezingen moeten garanderen, geeft Ortega alle tijd om de oppositie te muilkorven met de genoemde wetten die de oppositie bedreigen en haar activiteiten surveilleren en zo een electorale concurrentie te organiseren die altijd gunstig voor hem uitpakt.

Felix Maradiaga: « Alleen sancties en ingrepen van de Verenigde Staten samen met de Europese Unie kunnen Nicaragua van deze dictator verlossen ». Maar wie ziet dat gebeuren?

 

Geschreven op 17 januari 2021