De crisis verziekt onze gezondheid

Civis Mundi Digitaal #8

De crisis verziekt onze gezondheid

 

De crisis verziekt onze gezondheid flink, dat blijkt uit onderzoek van het tijdschrift gezondNU. Sinds de crisis lijden meer mensen aan stress (37%) en slapeloze nachten (23%) en maken stellen meer ruzie (24%). Er zijn zelfs meer zelfmoorden (5%). De politiek richt alle aandacht op het overeind houden van banken en het in stand houden van het economisch systeem. Nu blijkt dat de mensen omvallen, bij bosjes.

Bijna veertig procent van de werkende Nederlandse mannen klaagt over de toename van stress op het werk sinds het uitbreken van de economische crisis. Fulltimers ervaren meer stress dan parttimers. Vrouwen klagen minder over toegenomen werkstress. Wel klagen zij vaker over hoofdpijn dan mannen (respectievelijk 23 en 16%).

Wanhoop
Maar liefst 64 procent van alle werkende Nederlanders maakt zich sinds de crisis zorgen over de eigen financiële situatie. Bij laagopgeleiden stijgt dit percentage tot bijna tachtig procent. Die geldzorgen leiden er toe dat 38 procent van de vrouwen wakker ligt.
Relaties staan onder druk door de crisis. Vijfentwintig procent van de stellen ruziet over de financiën. Dertigplusser zijn het meest aan het bakkeleien over geld.
Het aantal zelfmoorden is fors toegenomen sinds het uitbreken van de crisis, zo toont Engels onderzoek aan. In Griekenland en Ierland met respectievelijk 17 en 13 procent, maar ook Nederland kent een stijging (5%).
"Ik krijg een gevoel van wanhoop als het gaat over mijn financiën," zegt 37 procent van de Nederlanders in het onderzoek van gezondNU. Die stress leidt tot gejaagdheid, hartkloppingen en geïrriteerdheid. Een beetje stress kan geen kwaad, maar als de periode van stress aanhoudt, verkeert het lichaam continu in een alarmfase. Het immuunsysteem en het hormonale systeem raken daardoor verstoord en de kans op ontstekingen en hartkwalen neemt toe.
Werkstress kost de samenleving veel geld. "Deze mensen hebben vaker medische hulp nodig. Daarbij zijn gestreste mensen op de werkvloer vaak minder productief," schrijft gezondNU.

Belangrijke brandstof
Werkstress, geldzorgen, slaapgebrek en ruzie, het leidt tot een neerwaartse spiraal. Veel mensen gaan slechter eten, te veel, te eenzijdig of juist helemaal niet. Sport wordt achterwege gelaten. Het lontje wordt daardoor nog korter en de gejaagdheid neemt verder toe.
Goede voeding is volgens gezondNU juist in stressvolle periodes van belang. Voeding die rijk is aan B-vitaminen, zoals volkorenproducten, noten en zaden, is bijvoorbeeld een belangrijke brandstof voor het zenuwstelsel. Sporten is een goede manier om de stress te lijf te gaan. Tijdens sporten wordt endorfine aangemaakt, een hormoon dat het lichaam helpt ontspannen


Het opinieonderzoek is in opdracht van gezondNU uitgevoerd door marktonderzoekbureau Kien onder ruim vijfhonderd mensen. Het volledige artikel en het onderzoekrapport zijn na te lezen op www.gezondnu.nl/pers