Filosofie versus literatuur- filosofisch café Haarlem 18 januari 2012

Civis Mundi Digitaal #9

Filosofie versus literatuur- filosofisch café Haarlem 18 januari 2012

 

Op woensdagavond 18 januari 2012 geeft filosoof en schrijver Ger Groot een inspirerende inleiding over filosofie versus literatuur onder de titel: ’Net een boek..., de werkelijkheid van de schijn, en vice versa’

In boeken en films wordt een wereld opgeroepen die niet echt is. Dat willen schrijvers en critici ons althans doen geloven: ’Dit boek is geheel ontsprongen aan de fantasie van de auteur’. Maar, is die wereld wel zo onecht? Soms lijkt het immers alsof we in een roman of film onze eigen situatie scherper onder ogen krijgen dan in de werkelijkheid het geval is. En, is die werkelijkheid van haar kant wel zo ’echt’ als wij denken? Bereikt ze haar meest intense betekenis niet juist vaak op die ogenblikken waarop we verzuchten dat ze ’net een boek’ lijkt?
Ger Groot gaat woensdag de 18e in op vragen zoals: Wat hebben literatuur en filosofie met elkaar van doen? Kunnen ze elkaar van dienst zijn? ’Fictie is nooit alleen maar fictie, en werkelijkheid nooit alleen maar de realiteit.’ Romanschrijvers geven antwoorden op levensvragen. Filosofen ook. Het gaat om het verschil in benadering.

Filosoof en schrijver Dr. Ger A.M. Groot (1954) doceert wijsgerige antropologie en cultuurfilosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast publiceert hij veelvuldig beschouwingen, boekbesprekingen en opiniestukken in dag- en weekbladen en culturele tijdschriften. Hij is in september 2009 benoemd tot bijzonder hoogleraar ’Filosofie en literatuur’ aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Zijn oratie was getiteld Vergeten te bestaan; echte fictie en het fictieve ik.

Het Filosofisch Café Haarlem begint om 19.45 uur in de Remonstrantse Kerk aan de Oranjekade 1 (rolstoeltoegankelijk) in Haarlem. Entree €5,- /studenten €3,-. Voor meer informatie zie: http://www.remonstranten.org/haarlem of fil.cafehaarlem@gmail.com

 

Filosofische boekhandel Spijkerman uit de Gierstraat zal aanwezig zijn met een boekentafel!